Plzeň připravuje pro rok 2015 rozsáhlou sezónu nového cirkusu: vstupenky budou v prodeji od 1. června

Devět předních souborů z Francie, Itálie, Španělska, Kanady a Švýcarska, přes šedesát představení, jedenáct měsíců od ledna do listopadu, přes dvacet tisíc návštěvníků... to je „v kostce“ sezona nového cirkusu, která proběhne v Plzni v roce 2015 v rámci projektu Evropské hlavní město kultury. „Vybrali jsme představení, která patří k tomu nejlepšímu v novém cirkuse a která jsou většinou bez jazykové bariéry a budou tak bavit celé rodiny,“ říká umělecký šéf Petr Forman, který za programem stojí. V roce 2015 tak do Plzně přijedou soubory Cirque Trottola s Petit Théâtre Baraque, Cirque Aïtal, PSiRC, Cirque Alfonse, MagdaClan, L´Illustre Famille Burattini, Bêtes de foire, Akoreacro a provazochodec David Dimitri. Nejrůznější místa Plzně díky nim oživí pestrobarevná šapitó a velcí i malí návštěvníci zažijí něco z atmosféry starých časů, kdy kočovné společnosti objížděly náměstí a bavily svým uměním diváky. Vstupenky na první představení budou v prodeji od 1. června v symbolických 20:15 hodin. Více informací a přesný program na www.plzen2015.cz.

Plzeň – Evropské hlavní město kultury

Sezónu nového cirkusu předznamená na hlavním plzeňském náměstí od září do listopadu 2014 jeden z největších uměleckých kolotočů pro děti i dospělé z předměstí Paříže Le Manège Carré Senart. Umělecký kolotoč nabízející svezení malým i velkým na obrovských loutkách se dosud představil pouze v osmi městech světa. Jeho autorem je francouzský výtvarník François Delarozière, umělecký ředitel divadelní společnosti La Machine. „Během patnácti let vytvořil několik desítek obřích loutek a karuselů, které již oživily ulice a náměstí nejrůznějších evropských měst,“ přibližuje Petr Forman.
Nový cirkus se stane také součástí samotného zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 17. ledna 2015 na hlavním plzeňském náměstí. Návštěvníci v jeho rámci uvidí mimo jiné adrenalinový kousek švýcarského provazochodce a akrobata Davida Dimitriho. „Dimitri pochází ze slavné cirkusové a klaunské rodiny. Jako jeden z mála je považován stejně tak za zástupce klasického cirkusového umění, tak i za průkopníka nového cirkusu,“ přibližuje umělce Petr Forman. Na své vystoupení během zahájení naváže David Dimitri sólovým rodinným představením L´Homme Cirque, které spojuje akrobacii, živou hudbu, tanec a Dimitri se při něm nechá například vystřelit z děla nebo se projde na úzkém drátu ve velké výšce.

Osm hlavních hostů

Cirque Trottola je zřejmě nejosobitějším a nejoriginálnějším souborem v rámci sezóny nového cirkusu. „Spojením jeho členů s neméně známou dvojicí Branlo & Niglo - Petit Théâtre Baraque - vzniklo originální představení Matamore s vlastní poetikou, které zároveň neslevuje z té nejvyšší úrovně akrobatických dovedností,“ láká Petr Forman. Diváci tak budou na přelomu ledna a února svědky cirkusu s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu.
Dalším souborem, který bude v Plzni hostovat v únoru, jsou francouzští Cirque Aïtal. Jejich představení bez jazykové bariéry slibuje akrobacii, vtip i jemnou poetiku. „Humor vedle akrobatických dovedností je jedna z největších předností tohoto mladého páru,“ dodává Petr Forman.
Představení Acrometria španělského souboru PSiRC, které Plzeň uvidí v dubnu, prý dokládá, že v jednoduchosti je síla. „Lehkost a cit, s jakými překonává katalánská trojice performerů i ta nejnáročnější akrobatická čísla, nás spíše nechávají nahlédnout do jejich vztahu a světa, než by nás nutilo obdivovat dokonalost a přesnost pohybů,“ popisuje Petr Forman. Diváci v představení zažijí vizuální poezii založenou na práci s objekty a samozřejmě na náročných cirkusových technikách - žonglování, akrobacii, tanci, ale i hudbě.
Květen v Plzni bude patřit italskému souboru MagdaClan, asi nejmladším zástupcům nového cirkusu v rámci sezony nového cirkusu. Čerství absolventi cirkusové školy v Turíně nabili své první společné dílo velikým množstvím energie a nápadů. Výsledkem je klaunsky roztomilé představení plné „akrobacie prodchnuté intimními gesty“. „Jednoznačně dokládají chuť a potřebu mladší generace cirkusového světa kombinovat vrcholné akrobatické výkony s hledáním příběhu,“ líčí Petr Forman. Burat a Rita Burattini, kteří do Plzně přijedou v červnu, jsou skutečnými pouličními umělci. Putují za diváky od města k městu, od vesnice k vesnici. Hrají na ulici, ve stanu, na náměstích i v karavanu. Jejich představení Le Jabberwock je plné drsného humoru, který trochu uráží a zároveň vzrušuje. „Dotýká se naší ješitnosti a hrdosti, ale současně odzbrojuje pravdivostí, upřímností a humorem. Budí salvy smíchu a dojímá svou poetikou,“ líčí Petr Forman. Představení je určeno dětem i dospělým, neboť jak tvrdí soubor: „Humor je jen jeden.
Z Kanady přijede v červenci do Plzně soubor Cirque Alfonse s představením Timber! Jeho název - v překladu „dřevo“ – ukazuje to, na čem je založeno: scéna je plná prken, špalíků, dřevěných kol a nábytku. Ze všeho dýchá vůně právě nařezaného materiálu, který tvoří základ pro akrobatické kousky, ke kterým členové používají i skutečné nástroje z venkovské farmy. „Originální téma, vynikající živá hudba, dokonalá akrobacie, jednoduchost, srozumitelnost, humor, radost a veliká hravost,“ charakterizuje rodinné představení Petr Forman.
S komorním představením Bêtes de foire zavítají ve vlastním stanu do Plzně manželé Laurent Cabrol a Elsa DeWitte. „Uvidíte představení postavené nejen na žonglérských a loutkářských schopnostech, ale také na zkušenostech, které nasbírali za svého bohatého kočovného života s mnoha předními evropskými soubory,“ doplňuje Petr Forman.
Šest akrobatů, pět hudebníků a jeden splašený klavír – to jsou pak základy představení Klaxon francouzského souboru Akoreacro, který nabídne v listopadu v Plzni ve svém šapitó špičkovou akrobacii. „Realita se střetává s fantazií – a to vše v neuvěřitelně vysokém tempu,“ říká Petr Forman.

Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne po celý rok přes 50 velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes 600 dalších akcí. Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, výtvarné instalace až po komunitní programy a vzdělávací projekty. Obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou těšit kromě celoroční sezóny nového cirkusu například na festival světla, devět týdnů baroka, monumentální oslavy 70. výročí konce války, výtvarné instalace ve veřejném prostoru, na výstavy Jiřího Trnky, Ladislava Sutnara, současného designu nebo na díla ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus. V rámci projektu se otevře kulturně-komunitní centrum v bývalém pivovaru Světovar, další industriální areály i nové divadlo. Velký důraz kladou pořadatelé také na zapojení obyvatel a udržitelnost i po skončení projektu. Celkový rozpočet činí 420 miliónů Kč. Hlavními donátory jsou město Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky, Evropská unie a Plzeňský kraj. Nedávno ocenila Evropská unie vysoký stav připravenosti projektu udělením Ceny Meliny Mercouri ve výši 1,5 milionu Euro. Více informací na www.plzen2015.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: