Podivín - J&D v JD: Janáček a Dvořák v Jihočeském divadle

Podivín - J&D v JD: Janáček a Dvořák v Jihočeském divadle

Podivín - J&D v JD: Janáček a Dvořák v Jihočeském divadle

Soubor baletu Jihočeského divadla uvede v pátek 17. října 2014 svou první premiéru sezóny 2014/2015 Podivín. Tento poněkud tajemný název nejnovějšího baletního večera je věnován letošnímu Roku české hudby a skrývá v sobě nejen iniciály příjmení dvou velikánů dnes již světové hudby – Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka, ale napovídá i o charakteru tří chystaných choreografií uměleckého šéfa souboru Attily Egerháziho.
V průběhu večera, jenž se skládá ze tří choreografií – Rekviem za mládí, Běh věků a Podivíni, se objeví tři kompletně odlišné druhy obrazového a dramatického ztvárnění, které mohou být chápány jako taneční poezie. „První choreografií programu je Rekviem za mládí (Requiem for Youth) o proměnách ubíhajícího času a vytrácejícího se mládí,“ vysvětluje Attila Egerházi, „Druhá choreografie je o víru změn, o putování a poutnících. O tom, jak člověk prochází životem, nebo nechává život, aby jím procházel.“
Třetí choreografii pojmenoval Attila Egerházi Podivíni (Lunatics). „Měsíc má vliv na všechny živé tvory na Zemi, člověka nevyjímaje. Když vyjde a je v úplňku, vnímají mnozí z nás jeho sílu odlišnými způsoby a na různých úrovních. Přitom může propuknout opravdové šílenství pramenící z tajemného zdroje – duše. Balet Podivíni je rituálním tancem ovlivněným kouzlem měsíčního svitu. Všichni opravdoví umělci bývají „šílenci“, protože čerpají inspiraci ze síly Měsíce. Jsou proto schopni vyjádřit opravdovou nádheru, která prýští z hlubin duše prostřednictvím síly transu,“ dodává autor.
Již tradičním partnerem baletu Jihočeského divadla je Taneční centrum Praha – konzervatoř se svými mladými a talentovanými tanečníky. Soubor školy – Balet Praha Junior se bude na večeru podílet jednoaktovkou s názvem Běh věků. Tato choreografie byla původně vytvořena Attilou Egerházim pro Taneční centrum Praha jako absolventské představení 2014.
V choreografiích zazní skladby Leoše Janáčka z cyklu Po zarostlém chodníčkuNaše večery, Lístek odvanutý, Frýdecká Panna Maria, Dobrou noc!, Sýček neodletěl, Tema con variazioni (Zdenčiny variace I. - VII.), Nápěvky mluvy, Antonína Dvořáka – Koncert pro violoncello a orchestr h moll – Adagio ma non troppo, Alva Noty & Ruichiho Sakamoty – Trioon l, hudebního uskupení Zona Industriale – Inside, Interaccion – Arquetipos, Kronos Quartet – Totem Ancesor & Johanna Strausse II. valčík Vídeňská krev.
Více: www.jihoceskedivadlo.cz
Zdroj: JČD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: