Poselství k Mezinárodnímu dni tance 29. dubna 2011

Anne Teresa De KEERSMAEKER: Myslím, že tanec oslavuje to, co činí člověka člověkem.

Když tančíme, používáme, velmi přirozeným způsobem, mechaniku našeho těla a všechny naše smysly k  vyjádření radosti, smutku, toho, na čem nám záleží.
Lidé vždy tančili na oslavu zásadních okamžiků života a naše těla nesou vzpomínky na všechny možné lidské zkušenosti.
Můžeme tančit sami, a můžeme tančit spolu. 
Můžeme sdílet to, co  nás spojuje s ostatními, i co nás odlišuje od ostatních.
Pro mě je tanec způsob myšlení.
Prostřednictvím tance můžeme ztělesnit nejvíce abstraktní myšlenky, a tím odhalit, co nemůžeme vidět, co nemůžeme pojmenovat.
Tanec je vztah mezi lidmi, spojnice  mezi nebem a zemí.
Neseme svět na svých bedrech.

Myslím, že nakonec každý tanec je součástí většího celku; tanec nemá žádný začátek a nemá žádný konec. Anne Teresa De KEERSMAEKER
Po studiu taneční školy MUDRA a Tisch School of the Arts v New Yorku vytvořila v r. 1980 svou první choreografii Asch. V r. 1982  premiérovala  Fase, four movements to the music of Robert Reich, jeden z nejvlivnějších choreografických kusů doby. V r. 1983 založila Keersmaker skupinu ROSAS, když ve stejné době vytvořila dílo Rosas danst Rosas.
Těžištěm její práce je vztah mezi tancem a hudbou. Používá hudbu skladatelů různých období. Zatímco Rosas byla rezidentem v bruselském divadle La Monnaie (1992-2007), De Keersmaeker režírovala též řadu oper. Vztah mezi tancem a slovy je další kontinuální linií, procházející její tvorbou. V r. 1995  založila taneční školu P.A.R.T.S. ve spolupráci s La Monnaie. Zdroj: Vize tance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: