Postavy z románu Vyhoďme ho z kola ven se roztančí na Malé scéně DJKT

Soubor baletu Divadla J. K. Tyla završí v sobotu 29. května 2021 na Malé scéně svou práci na taneční adaptaci známé knihy Vyhoďme ho z kola ven, jejíž slávu umocnil i pěti Oskary oceněný film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Autorem nové inscenace, jež vznikla na původní hudbu Simona Lovermanna, je německý choreograf Dustin Klein, který do hlavních rolí obsadil Richarda Ševčíka, Saru Auroru Antikainen a Karla Audyho. Plzeňské jeviště Malé scény bude první českou scénou, na které se románové postavy Kena Keseyho roztančí.

Vyhoďme ho z kola ven. Foto Irena Štěrbová.

Vyhoďme ho z kola ven. Foto Irena Štěrbová.

Román amerického autora Vyhoďme ho z kola ven (1962), podle něhož vznikla i slavná divadelní dramatizace autora Dalea Wassermana, vypráví příběh z léčebny pro duševně choré, kde pevně nastolený řád naruší příchod nezkrotného McMurphyho. Nový chovanec, jenž si zvolil pobyt v sanatoriu, aby unikl následkům svého dosavadního chování, nabourává zajetý systém a svou svobodomyslností si podmaňuje jednotlivé pacienty. Protivníkem mu je sestra Ratchedová ochotná udělat cokoliv, jen aby její zákony a předpisy nebyly nikým porušovány.

Náročné téma pro komorní prostor Malé scény zpracoval německý choreograf Dustin Klein na původní hudbu svého dlouholetého spolupracovníka Simona Lovermanna. Klein i přes vážnost tématu ale slibuje ve svém díle i prvky humoru: „Myslím si, že je velmi důležité opatrně se dotknout závažných a složitých pasáží v tomto díle – ty musejí být zpracovány pečlivě, s citem, ohleduplností a respektem. Nechceme se vysmívat, utahovat si z osobních problémů či nemoci. Na druhou stranu úsměvný může být například rozruch, který McMurphy vyvolá svým příchodem, nebo chaos, který se šíří sanatoriem navzdory zavedeným pravidlům.“  Dustin Klein se podílel i na návrzích scény a kostýmů, na kterých spolupracoval s kostýmní návrhářkou Louise Flanaganovou, jejíž pracovní zkušenosti se pojí nejen s německými scénami, ale například i s divadly v Moskvě či Curychu.

Rebela McMurphyho ztvární dlouholetý sólista baletu, držitel Ceny Thálie za rok 2014, Richard Ševčík. „Film Přelet nad kukaččím hnízdem jsem samozřejmě viděl a mám ho moc rád a na příležitost nastudovat tak komplikovanou roli i na spolupráci s choreografem Dustinem Kleinem jsem se těšil od začátku sezóny. Je to nesmírně milý člověk, skvělý tanečník, který nám všechno mohl ukázat do posledního detailu. Velký důraz však kladl především na herecké dovednosti jednotlivých tanečníků,“ svěřuje se Richard Ševčík. Jako chladná a neoblomná „Velká sestra“ vystoupí Sara Aurora Antikainen, zdánlivě hluchoněmého Bromdena bude tančit Karel Audy.

První uvedení baletu Vyhoďme ho z kola ven je naplánováno na 29. května 2021 od 19.00 na Malé scéně, nejbližší repríza v neděli 6. června 2021, slavnostní premiéra proběhne v září 2021.

Zdroj: Balet DJKT

Témata článku

Dustin KleinKarel AudyRichard ŠevčíkSara Aurora AntikainenVyhoďme ho z kola ven

Balet DJKT

Malá scéna DJKT

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: