Praha přivítá stovky pouličních umělců, blíží se festival Za dveřmi

Praha přivítá stovky pouličních umělců, blíží se festival Za dveřmi

Praha přivítá stovky pouličních umělců, blíží se festival Za dveřmi

Od 14. do 18. července se bude v Praze konat již šestý ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Václavské náměstí se tak na pět dní promění ve velký divadelní prostor. Na jednom místě se potkají umělci z České republiky, Polska, Německa, Ukrajiny a dalších zemí. Bude se lítat ve vzduchu, tančit na chůdách, zpívat, muzicírovat a hrát.
Letošním ročníkem festivalu Za dveřmi se bude protínat několik linií. V „andělském duchu“ se ponese hned první den festivalu, kdy se návštěvníci mohou těšit na site specific průvodové představení Křídla naděje. V průvodu vystoupí čeští a zahraniční performeři ze souborů V.O.S.A Theatre, Amanitas Fire Theatre, Long Vehicle Circus, Bratři v tricku a řada dalších. Andělská bude i středa 16. 7., na Václavském náměstí se představí Angel-y v podání Lucie Kašiarové, Vandy Hybnerové a Terezy Ondrové. Nebeská clowneska se třemi cynickými Angel-y, kteří se nebojí být patetičtí a sentimentální, je plné osobité poetiky. „Jedním z motivů letošního ročníku festivalu Za dveřmi jsou andělé, jejich čistota a krása. Na andělských křídlech plných imaginace a fantazie se mohou diváci společně s účinkujícími proletět pět červencových dní, kdy se bude festival konat,“ říká vzletně organizátorka festivalu Michaela Holbíková.
Festival Za dveřmi také podpoří Ukrajinu. V rámci pětidenní přehlídky pouličního umění vystoupí Teatr Voskresinnia. Tento divadelní soubor, který byl založený v roce 1990 ve Lvově, propojuje tradiční a psychologické herectví a specializuje se na plenérové inscenace. Poprvé do Prahy přijelo v roce 2009 právě v rámci festivalu Za dveřmi, letos přivítá Prahu s představením To Meet Prospero (Setkat se s Prosperem).
Chybět nebude ani světová premiéra. Polský Teatr Biuro Podrózy vůbec poprvé před zraky diváků uvede představení s názvem Mr. Hunger. „Pan Hlad“ je inspirovaný literárním dílem Franze Kafky, jehož výročí 90 let od úmrtí si letos připomínáme. Inspiraci našli autoři inscenace především v povídce Umělec v hladovění. Představení klade otázky na všechno, co patří k „normálním lidem“ – jaký je jejich morální kodex, jaké jsou zákony, kde se nachází hranice dobra a zla, jaký je vztah mezi pravdou a lží?

Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi slibuje přivézt světové špičky oboru. Do České republiky přijede portugalský Teatro SÓ působící v současné době v Berlíně. Za poetické představení Sómente o osamělosti a stáří obdrželi řadu prestižních ocenění: Freiburger Leiter 2014 v kategorii pouliční divadlo, Cena publika v rámci 12. Mezinárodního festivalu pouličního divadla v Holzmindenu.
Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné i na představení Život je swing! od Long Vehicle Circus, které mělo světovou premiéru na jaře letošního roku v rámci doprovodného programu závodu Formule 1 v Bahrajnu. S unikátní show zavítají do Prahy berlínští Grotest Maru, kteří přijedou s představením Timebank – na vertikální akrobacii na fasádě Ehlenova domu na Jungmannově náměstí se můžete přijít podívat ve středu 16. července. V.O.S.A. Theatre ve svém Vysokém snění představí originální samohyby, které okouzlily publikum po celém světě. Inscenace, která měla premiéru na EXPO 2010 v Šanghaji a která se podívala i do Perského zálivu, se tentokrát objeví na Václavském náměstí a zakončí pětidenní festival pouličního divadla.
Program začíná vždy od 16.00 hodin, večerní představení pak ve 21.00 hodin. Vstup na festival Za dveřmi je zdarma. Více informací o programu naleznete na www.zadvermi.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: