Právě probíhá festival Nultý bod

Právě probíhá festival Nultý bod

Právě probíhá festival Nultý bod

Jako každé léto od roku 2009 patří jeden červencový týden v centru Prahy mezinárodní divadelní přehlídce Nultý bod, která tentokrát probíhá od 17. do 23. července 2017. Divadlo v Celetné hostí umělce z Německa, Španělska, Portugalska, Řecka, Ruska a nebudou chybět ani umělci z tuzemské umělecké scény. Novinkou jsou letos také nové lokace, do kterých se program festivalu rozroste – Museum Kampa, Werichova vila a prostory Institutu umění – Divadelního ústavu.

 „Festivalu Nultý bod nikdy nešlo pouze o předvedení zahraničních umělců pražskému publiku. Vždy tam byl a bude element zastavení se a sdílení. Diváci po představení zůstávají, protože ví, že se mohou s umělci setkat, pohovořit s nimi, že neexistuje bariéra. Proto jsem rád, že tato idea se obtiskla i do obsahové části jednotlivých představen,“ říká Petr Boháč, dramaturg festivalu.
První čtyři dny festivalu budou patřit představením různých žánrů z několika zemí Evropy, které budou k vidění na prknech Divadla v Celetné, a také obsáhnou prostory Institutu umění – Divadelního ústavu, které doposud nebyly veřejnosti zpřístupněny. Festivalový program se otevřel 17. července projektem Portraits in Motion německého tvůrce Volkera Gerlinga. Druhý festivalový den zas patřil tanečnímu žánru v podání španělského tanečníka Daniela Abreu.
Dnes 19. červenec se představí domácí umělci. Českým zástupcem v programu je čerstvý projekt skupiny Spitfire Company. Ve Fragmentech milostných obrazů půjde o fúzi výtvarného umění, tance a divadla. Během představení je totiž tvořena výstava, která obsahuje šestnáct výtvarných objektů, které tvoří mozaiku milostných obrazů obou partnerů a tvůrců.
Dvojího uvedení se ve čtvrtek 20. července dočká inscenace portugalského souboru Hotel Europa, Portugal is not a small country. Představení vypráví o osudech Portugalců žijících v bývalých portugalských koloniích a následně se navrátivších zpět do Portugalska, uvidí diváci v site-specific variantě s omezenou kapacitou v zákoutích Divadla v Celetné a v doposud skrytých prostorách Institutu umění – Divadelního ústavu.
Festival nabídne také třídenní program, na který mohou diváci dorazit zdarma. Páteční večer 21. července bude patřit zejména studentům a mladým tvůrcům, kteří budou moci prezentovat na jevišti výstup ze svého pětidenního výzkumu, který uskuteční v rámci Master class workshopu s představitelem současného fyzického a loutkového divadla Euripidem Laskiridisem.
22. července v 17 hodin začne v zahradě Werichovy vily 25 hodinový taneční maraton pod taktovkou českých Tantehorse nazvaný Momentum, který poběží bez přerušení až do 18 hodin 23. července. Projekt, který měl premiéru v červnu u Nové scény Národního divadla, dostane pro festival Nultý bod novou podobu – performerky Miřenka Čechová a Sabine Seume v intimnějším prostředí a v jiné scénografii. Na maraton všednodenních intimních momentů, stejně jako extrémních okamžiků únavy a vyčerpání, se mohou diváci přijít podívat kdykoliv během dne.
Intimní sólové představení The Lover islandské tanečnice a choreografky Báry Sigfúsdottir proběhne 22. července v Divadle v Celetné. Díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska se uskuteční pro diváky také zdarma. V Praze bude práce této islandské umělkyně k vidění poprvé - diváci se mohou těšit na scénografii od designového studia 88888 s fotografiemi od francouzské umělkyně Noémie Goudal.
Festival zakončí v neděli 23. července volně přístupná improvizace španělské tanečnice Lali Ayguadé. Lali se vžívá do prostředí, ve kterém tančí, aby se stala jeho nedělitelnou součástí. Se svou Improvisation in the Gallery vystoupí v Museu Kampa a  jeho okolí.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: