Právě probíhá festival pouličního divadla Za dveřmi

Právě probíhá festival pouličního divadla Za dveřmi

Právě probíhá festival pouličního divadla Za dveřmi

Pražský festival pouliční divadla Za dveřmi v týdnu od 13. do 18. července přiváží do Prahy soubory ze zahraničí i české performery. Divadlo v ulicích, na náměstích, rušných křižovatkách i místu, které tradičněji patří veletrhům. Festival Za dveřmi pozval do Prahy už posedmé akrobaty, muzikanty, provazochodce a pouliční umělce.
Právě letos se festival Za dveřmi rozrostl z tradičního Václavského náměstí dál. Kromě něj, Jungmannova náměstí, Můstku a ulici Na Příkopě probíhá také na Florenci a Andělu. Velká část festivalu se odehraje na Výstavišti v pražských Holešovicích. „Každý rok se chceme s festivalem posunout, i proto jsme si řekli, že letošní ročník rozšíříme o nová místa, abychom mohli pouličním divadlem oživit další prostory. Vybírali jsme z velkých křižovatek a míst, která obvykle s divadelní atmosférou nejsou spojená,“ říká Jakub Vedral, ředitel festivalu. Za dveřmi i přes rozšíření o nová místa zůstává zdarma. Výjimku tvoří pouze představení Majster a Margaréta v podání slovenského souboru Teatro Tatro. Příběh z pera Michaila Bulgakova ožije v divadelním šapitó na holešovickém Výstavišti ve čtvrtek a v pátek od 19.30 hodin.
Během celého týdne se představili či představí umělci z celé řady zemí. „Vybrat jen některá z nich je opravdu těžké. Doporučit ale můžeme španělský soubor Companyia La Tal, který letos získal na festivalu ve Freiburgu ocenění za nejlepší pouliční představení,“ upozorňuje Michaela Holbíková. Kromě Španělů do Prahy dorazí soubor Serious Clowns s Adamem Readem, který tvořil se slavným Cirque du Soleil, a Fyodorem Makarovem, spolupracovníkem Slavy Polunina. Velké zastoupení na festivalu má také polské divadlo. Ze sousední země se představí hned tři soubory. Jedním z nich je Teatr Delikates s představením Z głową w chmurach. Marzyciele (S hlavou v oblacích. Snílci). Součástí performance se tu stávají sami diváci.
Festival ale nehostí jen zahraniční soubory, každý den vystupují také čeští umělci, například chůdami Long Vehicle Circus nebo žongléři Bratři v tricku. S novou inscenací přijede z jihu Čech také Divadlo Continuo. Caravan Obscura je novocirkusové představení pro celou rodinu s loutkami a živou hudbou.
Festival také nabízí představení pro děti, interaktivní performance, jejichž součástí jsou sami diváci, nebo velmi netradiční činohru v šapitó. „Jako každý rok máme rodinná představení, která budou bavit jak děti, tak dospělé. Večerní produkce bývají spíše pro dospělé, kteří se mohou zdržet po představení a užít si afterparty. Ty plánujeme každý den po poslední inscenaci v divadelním baru v holešovickém Výstavišti,“ popisuje Michaela Holbíková, dramaturgyně festivalu.

Více o programu naleznete na www.zadvermi.cz

Zdroj: ArtProm

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: