Právě vychází Speciální vydání Tanečních aktualit 2020: Tanec a publikum

Opět po roce publikuje odborný internetový časopis Taneční aktuality své tištěné číslo – Speciální vydání na téma Tanec a publikum. Křest publikace proběhne z důvodu nařízení vlády až v následujících měsících a jeho kmotrem se stane choreograf Václav Kuneš.

Právě vychází Speciální vydání Tanečních aktualit 2020: Tanec a publikum

Právě vychází Speciální vydání Tanečních aktualit 2020: Tanec a publikum

I letos je Speciální vydání dvojjazyčné a obsahuje původní články autorů na dané téma v širším kontextu aktuální české taneční scény. Třetí ročník se zabývá tématem Tanec a publikum z různých perspektiv. Úvodní texty bilancující uplynulou sezonu se nad úlohou diváků pozastavují v kontextu aktuální situace z pohledu čtyř žánrů – baletu, současného tance, nonverbálního divadla i nového cirkusu. Autoři dále přiblíží například různé formy práce s publikem českých pohybových festivalů i baletů vícesouborových divadel, angažovanost diváků i umělců a pozastaví se také nad samotným diváckým prožitkem tance. Nechybí ani exkurz do možností digitálního přenosu a interakce mezi diváky a performery v jeho rámci.

„Když vznikala koncepce letošního Speciálu, po koroně nebylo ještě ani vidu ani slechu. Ale celá pandemie a s tím spojené zavření divadel myslím každého přivedlo k myšlenkám o tom, co pro něj vlastně znamená být divákem v divadle, naživo, co je přenosné obrazovkou a co není. Takže svým způsobem toto téma získalo ještě na větší aktuálnosti,“ přiznává editorka  Speciálního vydání Petra Dotlačilová.

Obsah publikace:
SHRNUTÍ SEZONY 2019/2020 
Baletní půlsezona sázela na přímočarý humor (Roman Vašek) 
Odhalené trendy v současném tanci: Představy kontra realita (Zuzana Smugalová) 
Dobré zprávy ze světa pantomimy a nonverbálního divadla (Roman Horák) 
Sezona netušených možností i solidarity v novém cirkuse (Hana Strejčková) 

TANEC A PUBLIKUM
Práce s publikem českých tanečních festivalů (Lucie Hayashi) 
Jak divadla pečují o své diváky (Monika Štúrová) 
Současný tanec pro dětského diváka (Lucie Štádlerová) 
Angažovanost českého současného tance (Daniela Machová) 
Co prožíváme, když se díváme na tanec? (Josef Bartoš) 
Tanečníci: Sledující a sledovaní (Petra Dotlačilová) 
Networked performance jako nová situace pro práci s publikem (Jana Bitterová)

„Speciál“ je určen všem, kteří se zajímají o tanec a divadlo a chtějí si o tom přečíst i něco víc než „jen“ recenze či rozhovory, zajímá je širší kontext jednotlivých děl, osobností a organizací a možná i určitý teoretický přesah.

Publikace čítající 129 stran bude v prodeji za 129,- Kč díky podpoře MKČR a SFK, a čtenáři ji seženou na pultech vybraných divadel, knihoven či knihkupectví nebo přes objednávky na www.tanecniaktuality.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

publikumSpeciální vydání 2020Taneční aktualityVáclav Kuneš

MultižánrovéTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: