Právě vyšla jubilejní desátá Ročenka Tanečních aktualit

Právě vyšla jubilejní desátá Ročenka Tanečních aktualit

Právě vyšla jubilejní desátá Ročenka Tanečních aktualit

Na vybraných místech již můžete zakoupit čerstvou Ročenku Tanečních aktualit 2016/2017. Její tváří je významný představitel české pantomimy Radim Vizváry, držitel Ceny Thálie 2016 za výkon v inscenaci Sólo. Ročenka po deseti letech uzavírá pravidelné vydávání této publikace, ve které je naposledy otištěn výběr textů z internetového portálu www.tanecniaktuality.cz. Publikace připomíná významné události sezony 2016/2017, které se v České republice odehrály na poli tance, nového cirkusu a pantomimy.

Jubilejní Ročenku Tanečních aktualit otevírají články shrnující dění posledních deseti let v baletu (Roman Vašek), současném tanci (Jana Návratová), pantomimě a pohybovém divadle (Ladislava Petišková) a novém cirkuse (Veronika Štefanová).
Publikace je přehledně členěna do sekcí podle regionů. Kromě recenzí premiérových inscenací kamenných divadel i současných scén přináší reflexe z festivalů a reportáže z nejrůznějších tanečních akcí. Ročenka dále nabízí texty o významných lidech spojených s tancem (Emanuel Siblík), vzpomínky na nedávno zesnulé osobnosti (Markéta Kyliánová, Vladimír Vašut, Richard Weber) nebo rozhovory s významnými představiteli tanečního světa – Evou Kröschlovou, Kateřinou Slavickou, Liborem Vaculíkem a řadou dalších. Ročenku 2016/2017 tradičně uzavírá bonusový text, tentokrát od Moniky Šmídové na aktuální téma Choreografie mezi intermedialitou a interaktivitou. Obsah knihy tvoří ucelený obraz o současném stavu našeho tanečního umění a jako tištěná publikace zůstane cenným dokladem pro budoucí generace.
Šéfredaktorka Tanečních aktualit Lucie Hayashi k poslednímu vydání Ročenky dodává: „Každoroční tisk Ročenky je pro nás z dlouhodobého i finančního hlediska bohužel neudržitelný, a tak jsme se rozhodli realizovat nový projekt. Chystáme se vydávat publikaci nazvanou ,Taneční aktuality – speciální vydání‘, která bude obsahovat původní texty našich redaktorů a spolupracovníků.“ Nový formát dále přibližuje jeho koordinátorka Petra Dotlačilová: „Obsah publikace bude zaměřen na dění v českém tanečním a pohybovém umění s ohledem na významná výročí jeho osobností, další stěžejní částí budou studie zabývající se vývojem a zásadními událostmi uplynulé sezony. Smyslem projektu je poskytnout prostor pro hlubší zamyšlení a analýzy orientované na zvolenou problematiku (kritika, reportáž, úvaha, studie či profilový rozhovor). V plánu je i dvojjazyčný formát určený pro zahraniční zájemce o českou taneční scénu.“
O možnost archivace textů publikovaných na portálu www.tanecniaktuality.cz čtenáři nepřijdou. Redakce plánuje od letošní sezony 2017/2018 poskytovat texty zdarma ke stažení v ucelené formě v PDF.

Ročenka Tanečních aktualit je k zakoupení za 189,–Kč přes objednávkový formulář zde nebo na těchto prodejních místech:

PRAHA – Grishko, Sansha Praha, Ponec, Divadlo Archa, NoD/ROXY, Duncan Centre, Studio ALTA, e-shop PROSPERO Institutu umění – Divadelního ústavu, Knihkupectví Karolinum, Knihkupectví Academia, Baletní Akademie Adély Pollertové, Studio DanceLab, Studio Contemporary
BRNO – Národní divadlo Brno, Grishko, Dance shop Brno, prodejna skript JAMU
ČESKÉ BUDĚJOVICE – Jihočeské divadlo
PLZEŇ – Divadlo J. K. Tyla, Nová scéna
LIBEREC – Divadlo F. X. Šaldy
OLOMOUC – Divadlo na cucky, Moravské divadlo Olomouc
OSTRAVA – Národní divadlo moravskoslezské, Kulturní centrum Cooltour

Taneční aktuality jsou prvním českým on-line časopisem, který přináší informace z tanečního dění nejen domácího, ale i zahraničního. Kromě profesionálního tance se věnují také pantomimě, novému cirkusu a dalším pohybovým žánrům. Hlavním obsahem portálu jsou autorské články, recenze, rozhovory i reportáže včetně aktuálního denního zpravodajství ze světa tance. Na stránkách čtenáři mohou rovněž nalézt unikátní taneční kalendář, který poskytuje informace o tanečním dění v celé České republice, archiv představení uvedených v domácím prostředí od roku 2007 nebo přehled plánovaných workshopů, konkurzů a soutěží.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: