Prázdninová Praha ožije divadelními festivaly

Prázdninová Praha ožije divadelními festivaly

Prázdninová Praha ožije divadelními festivaly

Ve dnech 18.–24. července se současně v pražských ulicích a v Divadle v Celetné uskuteční dva mezinárodní festivaly: festival pouličního divadla Za dveřmi a festival fyzického divadla a klaunérie Nultý bod. Časový přesun obou festivalů ze září na červenec si klade nemalý cíl: vytvořit současný, programově bohatý festival oživující v prázdninových dnech nejen pražské ulice a náměstí. „Spolupráce obou projektů se přímo odráží v podtitulu Jiný festival, nové divadlo. V rámci projektu Za dveřmi je Nultý bod tak budou moci diváci zhlédnout v jediném týdnu přes 25 divadelních akcí v Divadle v Celetné, na Staroměstském náměstí, náměstí Republiky, Ovocném trhu, náměstí Míru, náměstí Jiřího z Poděbrad a v prostoru Bubenská 1,“ říká šéf Nultého bodu Petr Boháč.
V České republice jsou festivaly zabývající se pouličním a fyzickým divadlem naprosto ojedinělé. Chybí tu tradice, například v Polsku pouliční a fyzické divadlo spoluurčovalo společenskou i národní identitu,u nás je stále opomíjeno,“ doplňuje producent festivalu Za dveřmi Jakub Vedral a dodává: „Věříme, že díky projektu Za dveřmi je Nultý bod se centrum Prahy promění v jedno velké jeviště, podobně jako je tomu v jiných evropských městech. Chceme Prahu živou a otevřenou, a to nejen divadelnímu umění.“ Otevřený přístup reflektuje i to, že na představení v rámci venkovních produkcí si diváci nebudou muset kupovat vstupenku.
V programu mezinárodního festivalu Za dveřmi se představí například divadelní ansámbl Teatr Kana (PL), pod jehož jménem se skrývá jeden z hlavních představitelů nové vlny polského divadla Zygmund Ducziński. Představení Noc a Moskva – Petušky se stala přelomovými, Teatr Kana bylo za ně oceněno hned několika světovými cenami – například First Fringe na festivalu v Edinburghu, získaly kladné recenze v The Times, Los Angeles Weekly nebo The Scotsman. Na festivalu představí v české premiéře plenérový projekt Where to?! z dílny režisérky Bibianny Chimiak.
V Celetné diváci uvidí představení australské rodačky Noly Rae žijící a tvořící v Anglii a ruské avantgardní skupiny BlackSKYWhite. Nola Rae patří mezi jedinečné umělkyně v moderním britském divadle, její představení mohli diváci vidět již v 64 zemích po celém světě. V Praze uvede své poslední představení Exit Napoleon s podtitulem Pursued by Rabbits.
Skupina BlackSKYWhite patří spolu s Akhe a Děrevem mezi ruský triumvirát současného fyzického divadla. V čele s režisérem Dmitrim Ariupinem získalo divadlo BlackSKYWhite několik světových ocenění First Fringe a Total Theatre Prize na festivalu v Edinburgu nebo Prix de la Critique 2001 na festivalu MIMOS. V Divadle v Celetné se objeví jejich představení USSR Was Here, které má nejen skvělé divácké ohlasy a oslovilo i odbornou veřejnost.
Další ze zahraničních hostů, Grotest Maru z Berlína, se zaměřuje na pouliční site-specific. Jejich poetika je inspirována vizuálním fyzickým divadlem, instalacemi a landartem. V pražských ulicích se objeví hned dva projekty: jejich nejhranější a nejznámější pouliční představení Parada Narrnia a Phalanx Bamboo, jež bylo vytvořeno speciálně pro Expo 2000 v Hannoveru.
Více informací a úplný program na www.nultybod.cz a www.zadvermi.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: