Pražský komorní balet se představí na prestižním Mezinárodním festivalu Sarajevo Winter

Pražský komorní balet se představí na prestižním Mezinárodním festivalu Sarajevo Winter

Pražský komorní balet se představí na prestižním Mezinárodním festivalu Sarajevo Winter

Pražský komorní balet vystoupí koncem týdne v rámci prestižního Mezinárodního festivalu Sarajevo Winter s dílem korejské choreografky Ji-Eun Lee Podmínka zániku. Jako jediný český zástupce tak bude soubor opět po roce na tomto festivalu reprezentovat Českou republiku v oblasti současného tanečního umění.
Expresivní choreografii Podmínka zániku (The Condition of Disappearance), která zkoumá krutost apatie v moderní době, uvede Pražský komorní balet v pátek 7. března 2014 od 20 hodin v sarajevském Národním divadle. Od své premiéry v červnu loňského roku se dílo úspěšně představilo například na českém tanečním festivalu Siraex či v rámci korejského Tamna Cultural Festival v Jižní Koreji. Autorka choreografie Ji-Eun Lee je laureátkou prestižních choreografických soutěží.
„Objevovat se a reprezentovat Českou republiku na mezinárodních festivalech současného tance nebo umění se opět stává pro Pražský komorní balet zcela zásadní,“ říká Hana Polanská Turečková, umělecká vedoucí souboru. „Z minulého ročníku Sarajevo Winter jsme si za mou choreografii Mono no aware odvezli cenu Snowflake za nejlepší taneční představení a zanechali jsme velmi dobrý dojem. Přejeme si tak navázat na úspěchy souboru z 90. let minulého století, kdy se Pavlu Šmokovi podařilo dovést české umění například do velmi uznávaného britského Sadler's Wells Theatre.“
Mezinárodní festival Sarajevo Winter je už téměř po tři dekády tradiční uměleckou událostí, od svého založení v roce 1984 se stal neoddělitelnou součástí bohatého kulturního života v hlavním městě Bosny a Hercegoviny. V rámci festivalu se setkávají umělci z celého světa z oblasti hudby, performing arts, filmu, literatury či vizuálního umění. Festival Sarajevo Winter je po celou dobu své existence symbolem svobody, kreativity a je rovněž ideálním místem pro seznámení se s různorodými světovými kulturami.
Organizátorem festivalu Sarajevo Winter je Mezinárodní mírové centrum v Sarajevu. Festival je členem Mezinárodní společnosti pro živé umění a podporují jej organizace jako například UNESCO, Evropská unie či generální tajemník Rady Evropy. Další informace jsou k dispozici na www.prazskykomornibalet.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/prazskykomornibalet.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: