Pražský komorní balet vstupuje do nové sezony

Pražský komorní balet vstupuje do nové sezony

Pražský komorní balet vstupuje do nové sezony

Pražský komorní balet, český taneční soubor s téměř padesátiletou tradicí, jehož zakladatelem je fenomenální umělec a choreograf Pavel Šmok, vstupuje do další sezony. Ta bude zahájena současným vystoupením korejské choreografky Ji-Eun Lee The Condition of Disappearance ve středu 18. září 2013 od 20 hodin v divadle Ponec. Pražský komorní balet, který je přímým pokračovatelem prvního československého experimentálního studia Balet Praha (založeného v roce 1964), čeká nabitá sezóna. Na přelomu září a října soubor odlétá do Jižní Koreji reprezentovat českou kulturu nejen na taneční festivaly na ostrov Jeju, ale představí se i v hlavním městě Soulu. Vystoupení se uskuteční pod záštitou Ministerstva kultury České republiky, českého velvyslance Jaroslava Olšy jr. a ve spolupráci s Českým centrem v Soulu. Diváci se pak v nové sezoně mohou těšit na tři premiérové večery, vystoupení v Čechách i zahraničí a nadále na otevřené profesionální tréninky s vynikajícími pedagogy ve studiu Contemporary v Národním domě na Vinohradech.
Dramaturgie nové sezony nabídne první ročník originálního projektu Occamova břitva prezentující práci mladých a talentovaných tanečníků PKB a studentů choreografie pražské HAMU. Představeny budou nové kreace Nikol Šneiderové, Šimona Kubáně či Pala Kršiaka. Následovat bude světová premiéra celovečerní choreografie Speed z dílny prestižních choreografů Johana Grebena a Uri Ivgiho. A v závěru sezony je připraven český komorní večer prezentující výjimečné a nadčasové choreografie Pavla Šmoka v rámci Roku České hudby 2014.
Pražský komorní balet tak nabídne repertoár řady kvalitních českých i zahraničních choreografů – Hany Polanské Turečkové, Tomáše Rychetského, Ji-Eun Lee, Uri Ivgiho a Johana Grebena a samozřejmě Pavla Šmoka. Umělecký vedením souboru byla od nové sezony pověřena rezidenční choreografka a odborná garantka současného repertoáru Hana Polanská Turečková, která ve spolupráci s dlouholetou sólistkou a hlavní asistentkou a garantkou repertoáru Pavla Šmoka Kateřinou Dedkovou navazuje na tradici inovativního a progresivního souboru s českým a mezinárodním repertoárem s jasným zřetelem na uchování původní tvorby Pavla Šmoka.
V roce 2014 Pražský komorní balet oslaví 50 let od založení původního studia Balet Praha (1964–2014) Pavlem Šmokem, Lubošem Ogounem a Vladimírem Vašutem. V současné době se připravuje několik doprovodných akcí a mobilní výstava mapující vývoj české experimentální taneční scény a souboru Balet Praha a Pražský komorní balet. Více informací: www.prazskykomornibalet.cz Zdroj: PKB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: