Pražský komorní balet vystoupí v rámci festivalu Janáčkův máj

Pražský komorní balet vystoupí v rámci festivalu Janáčkův máj

Pražský komorní balet vystoupí v rámci festivalu Janáčkův máj

Pražský komorní balet vystoupí 30. května v Ostravě na festivalu Janáčkův máj. Uvede známou choreografii Pavla Šmoka na hudbu Arnolda Schönbegra Zjasněná noc, a to ve spolupráci se Zemlinského kvartetem. Členy Zemlinského kvarteta doplní violoncellista Petr Šporcl a violista Pavel Hořejší. Choreografie bude uvedena v koncertním sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě v rámci večera Na prahu atonality, který proběhne od sedmi hodin. Tančí Tereza Chábová, David Stránský a Štěpán Pechar pod vedením Kateřiny Frankové-Dedkové. Scéna a kostýmy jsou dílem Jana Duška, držitele Ceny Alfréda Radoka.
Smyčcový sextet Zjasněná noc (op. 4 z roku 1899) je programní skladbou, podnícenou stejnojmennou básní Richarda Dehmela. Vypráví o ženě, která ze strachu před samotou podlehla nahodilému partnerovi a otěhotní s ním, avšak její milý ji přesto neopustí. Tuto zápletku uchovává ve své inscenaci i Pavel Šmok, přesazuje děj do válečné a těsně poválečné doby. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. První z nich – reálná – se odehrává po skončení 2. světové války: židovská dívka, která přežila hrůzy nacistického ghetta, vypráví svému milému o své nedávné minulosti, o své lásce k spoluvězni, jeho odsouzení k smrti – i o tom, že nosí pod srdcem jeho dítě. Toto vyprávění tvoří druhou, „starší“ časovou rovinu. Její nový životní partner prožívá při jejím vyprávění krutý duševní boj, láska se tu střetává se žárlivostí i mužským sobectvím, ale nakonec se muž s dívčinou minulostí smiřuje.
XXXVII. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj
je pestrou a kvalitní přehlídkou vynikajících uměleckých osobností a citlivým výběrem děl skladatelů, kteří se zapsali do světových dějin hudby. V roce 2012 je časové rozmezí tohoto výběru dáno na straně jedné gregoriánským chorálem  a na straně druhé novými díly mladých skladatelů do třiceti let, jimž je vyhrazena soutěž GENERACE, poprvé vyhlášena a organizována jako mezinárodní. Festival nabízí stylově čisté a vyhraněné programy, jakými jsou například večery Johannesa Brahmse a Antonína Dvořáka, koncert představitelů II. vídeňské školy či varhanní recitál vystavěný výlučně ze skladeb moravských autorů. Nabízí rovněž díla, která se v koncertních sezónách běžně nevyskytují, jako je např. Mojžíš, oratorium Sylvie Bodorové na texty Starého zákona.
Návštěvníci Janáčkova máje očekávají hostování známých a významných zahraničních hostů. Letošní máj ozdobí pěvec Ferruccio Furlanetto, klavírista Rudolf Buchbinder, dirigent Alan Buribajev, houslistka Sophia Jaffé a další. Více o festivalu na www.janackuvmaj.cz Zdroj: PKB, Janáčkův máj

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: