Před sto deseti lety se narodila Birgit Cullberg

Před sto deseti lety se narodila Birgit Cullberg

Před sto deseti lety se narodila Birgit Cullberg

Švédská choreografka Birgit Cullberg se narodila 3. srpna 1908 do rodiny bankovního manažera. V mládí se zajímala o výtvarné umění a literaturu. Tanci se začala věnovat až ve svých sedmadvaceti letech, poté co ji okouzlilo dílo Zelený stůl Kurta Joosse. Taneční vzdělání tedy získala právě u něho v Dartington Hall.
Na počátku 2. světové války, v roce 1939, se vrátila zpět do Švédska, kde zformovala vlastní skupinu, se kterou svá díla představila na domácí scéně. Jako choreografka i interpretka měla zázemí v klasické taneční technice i v moderním tanci. Tyto styly mísila, důraz kladla též na dramatické vyznění. Z jejího početného díla jmenujme například: Slečna Julie (1950), Médea (1958), Romeo a Julie (1969), Červené víno v zelených sklenicích (1970, vítěz Prix d´Italia), Sny o lásce a smrti (1980) a mnoho dalších.
V roce 1967 založila soubor Cullberg Ballet, který vedla po choreografické i praktické stránce mnoho let. V roce 1976 vytvořil její syn Mats Ek pro soubor svou první choreografii a o devět let později převzal po své matce vedení ansámblu.
Birgit Cullberg působila také ve Švédském královském baletu, rovněž hojně spolupracovala s televizí, za což dvakrát získala cenu Prix d´Italia. Svá díla uvedla v desítkách zemí a dočkaly se stovek repríz.
Mezi lety 1942 a 1949 byla vdaná za herce Anderse Eka (1916–1979). S ním měla dva syny – tanečníka Niklase Eka, tanečníka a choreografa Matse Eka – a dceru Malin Ek, která se věnovala herectví.

Birgit Cullberg zemřela 9. září 1999 ve Stockholmu.

Zdroje:
web Cullbergabaletten – https://cullbergbaletten.se/history/
web The Guardian – https://www.theguardian.com/news/1999/sep/22/guardianobituaries
Craine, D.: The Oxford Dictionary of Dance, Oxford University Press, 2010

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: