Přehlídka KLOSTERLIN láká opět po roce diváky na zámek Klášterec nad Ohří

Přehlídka KLOSTERLIN láká opět po roce diváky na zámek Klášterec nad Ohří

Přehlídka KLOSTERLIN láká opět po roce diváky na zámek Klášterec nad Ohří

Do prostor renesančního zámku Klášterec nad Ohří se ve dnech 15. a 16. června vrátí Baletní a hudební přehlídka Klosterlin. V pořadí již 4. ročník nabídne divákům představení baletních sólistů a hudebních interpretů v prostorách malebného nádvoří zámku. Dramaturgie se v letošním roce zaměřila na tvorbu francouzského skladatele Clauda Debussyho při příležitosti 150. výročí jeho narození.
Působivá atmosféra zámeckého nádvoří ve spojení s vážnou hudbou a baletem láká diváky na dvě představení: 15. června se v dopoledních hodinách uskuteční představení Pražského komorního baletu pro žáky základních a středních škol s názvem Divertimento. V rámci představení budou uvedeny tři choreografie odlišné hudbou a pojetím. Uslyšíme hudbu slovenského skladatele Ilji Zeljenky (Musica slovaca), českého písničkáře Jarka Nohavici a Ivy Bittové (N.B.G.) a závěrem pobaví dovádivá a žertovná choreografie Pavla Šmoka na hudbu W.A.Mozarta Divertimento D Dur. V překladu znamená „Divertimento, divertissement“ hudbu pro oddech a dobrou náladu. V Divertimentu se totiž baví nejen diváci, ale samotní tanečníci. Na taneční podívanou mohou zavítat i dospělí.
Následující večer 16. června se v rámci galavečera Pocta Debussymu představí česká harfistka patřící k výrazným osobnostem české harfové školy Kateřina Englichová, která je držitelkou řady českých a světových ocenění. Vedle ní vystoupí flétnista České filharmonie a člen souboru Afflatus Quintet Roman Novotný. Večer obohatí sólisté Pražského komorního baletu premiérou tanečních duetů na vybrané skladby Vivaldiho a Debussyho v choreografii Lenky Kolářové. Uvedený název napovídá, že galavečer bude věnovaný 150. výročí narození francouzského skladatele Clauda Debussy, jednoho z nejvýznamnějších představitelů hudebního impresionismu.
Cílem přehlídky je podporovat vážnou hudbu a balet pravidelným uváděním představení pro všechny věkové kategorie v Klášterci nad Ohří se zaměřením na mladé diváky, u kterých bychom rádi vypěstovali zájem o vážnou hudbu a balet. V další řadě nesmíme opominout širokou i odbornou veřejnost a možnost zhlédnutí předních českých sólistů v Ústeckém regionu. Dalším z cílů přehlídky je propagace vynikajících českých umělců ve spojení s významnou kulturní památkou města Klášterec nad Ohří včetně rozšíření stávající nabídky živé kulturní scény města,“ uvádí producentka projektu Ladislava Jandová, „V rámci letošního ročníku musíme poznamenat, že jsme z finančních důvodů byli nuceni přehlídku zkrátit o jedno představení. Přesto nás naplňuje pocit radosti, neboť je velkým zázrakem, že se vůbec podařilo (a podaří) v letošním roce uvedená představení odehrát v podmínkách současného kulturního prostředí.
Hlavním pořadatelem přehlídky je umělecká a producentská společnost Opera-Balet.cz ve spolupráci se Zámkem Klášterec nad Ohří, Základní uměleckou školou a městem Klášterec nad Ohří za finanční podpory Ústeckého kraje, města Klášterec nad Ohří a Nadace Život umělce.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: