Přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno začne zítra v Kolíně

Přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno začne zítra v Kolíně

Přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno začne zítra v Kolíně

Od 25. do 27. dubna proběhne 19. ročník přehlídky pantomimy a pohybového divadla Otevřeno Kolín, která spojuje soubory běžné a handicapované populace. Navazuje na předchozí ročníky přehlídek v Kolíně a někdejší národní přehlídky amatérské pantomimy, které se do roku 1987 konaly v Litvínově Celostátní přehlídka pantomimy a pohybového divadla pod názvem Otevřeno je jedinou integrovanou přehlídkou, kde vedle sebe vystupují, inspirují se a spolupracují slyšící a neslyšící, děti a dospělí, profesionálové i amatéři. Po všech vstoupeních se konají rozborové semináře za přítomnosti lektorského sboru složeného z odborníků pantomimy, pohybového divadla a scénického tance.
Přehlídka je od roku 2011 dvoukolová, mezikrajová postupová kola jsou v Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Jablonci nad Nisou. Účastní se jí pravidelně 180–220 účastníků. Přehlídková představení a slavnostní galavečer zhlédne několik set diváků. Organizátorům se daří původní záměr oživit českou pantomimu a současně pořádat integrovanou přehlídku otevřenou všem zájemcům. Například neslyšící dosahují v této činnosti mimořádných výsledků. Zájmová seberealizace odstraňuje pocit společenské izolovanosti těžce sluchově postižených, setkání na těchto festivalech a přehlídkách má pro postižené osobní, společensky i umělecky velký význam.
Otevřeno je koncipované jako nesoutěžní přehlídka se širokým přesahem do pohybového divadla a tance. Pořadatelé chtějí podpořit současné zejména výtvarné pojetí těchto žánrů. Důležitým článkem přehlídky jsou rozborové semináře, kde se klade důraz na oboustrannou diskusi.
V minulých ročnících se přehlídky zúčastnili např. Daniel Gulko z Kanady, John Mowet z Anglie, Nola Rae z Anglie, Pierre Byland ze Švýcarska, Rames Meyyappan ze Singapuru, Drake Neninger z Kuby, Ruben Peguero z Dominikánské republiky, ale také Boleslav Polívka, Divadlo CONTINUO, Boris Hybner, skupina Cvoci, Miřenka Čechová s Radimem Vizváry, Anna Polívková, Taneční divadlo BUFO, Ateliér výchovné dramatiky pro neslyšící JAMU, Katedra pantomimy HAMU Praha a další.
Přehlídka proběhne v Městském divadle Kolín. Více na www.ecpn.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: