Premiéra baletu Carmen dnes v Ostravě

Balet Národního divadla moravskoslezského uvede 12. a 14. května 2022 premiéry inscenace Carmen v choreografii Jiřího Pokorného, který známý příběh posunul ze slunné španělské Sevilly počátku 19. století do nočního klubu industriálního města současnosti.

Carmen. Foto Serghei Gherciu.

Carmen. Foto Serghei Gherciu.

Balet Carmen uvede soubor baletu v choreografii Jiřího Pokorného, který se do Ostravy vrací po čtyřech letech. V listopadu 2018 přenesl z holandského souboru NDT2 choreografii Útěk obra, která byla součástí inscenace Vzlety a pády.

Naše Carmen je sebevědomá dívka, miluje život, noční kluby (kde také pracuje a kde náš příběh začíná), má ráda svobodu a volnost a má velmi nekonvenční názory... Všechno, co dělá, dělá v přesvědčení, že tak je to správně. Miluje naplno! Don José je její absolutní protipól – nevěří si, nemá se rád, je nejistý, a tím pádem vlastně neumí milovat ani jiné lidi. Lady M je kamarádka Carmen – do Josého je zamilovaná, chce ho získat pro sebe a má pocit, že se k němu Carmen nehodí. Ale neuvědomuje si až tak jasně, že vlastně intrikaří a vede vztah Josého a Carmen k tragickému konci! Takže v našem baletu se nakonec musíme ptát, kdo, koho a čím zabíjí?“ přibližuje svůj přístup k vyprávění příběhu Jiří Pokorný.

Love story z pera Prospera Meriméa z roku 1845 se dočkala nejen slavného operního zpracování od Georgese Bizeta, ale i několika podob tanečních. Zřejmě nejznámější taneční verzí je „zakázka“ primabaleríny Mají Plisecké – její manžel Rodion Ščedrin pro ni zkomponoval Carmen Suite s využitím Bizetovy hudby a Plisecká zatančila a proslavila choreografii Kubánce Alberta Alonsa (premiéra byla v roce 1967). Toto dílo pak uváděly a stále uvádějí divadelní domy po celém světě a ostravští diváci je viděli v nastudováních v letech 1983 a 2004.

Zdroj: Balet Národního divadla moravskoslezského

Témata článku

CarmenJiří Pokorný

Balet Národního divadla moravskoslezkého

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: