Premiéra BOI v Experimentálním prostoru NoD

Premiéra BOI v Experimentálním prostoru NoD

Premiéra BOI v Experimentálním prostoru NoD

Fúze tance, fyzického divadla a tradičních lidových písní z různých regionů Slovenska. Inscenace BOI poskytuje vhled do mužského světa a tradičních rituálů spjatých s dospíváním chlapce v muže. Premiéra se uskuteční 27. dubna 2016 v Experimentálním prostoru NoD.
Inscenační projekt BOI v koprodukci produkční platformy ProFitArt a Experimentálního prostoru NoD byl vytvořen na bázi Visegradské spolupráce, kdy další čtyři organizace: Studio Matejka z Wroclawi, Záhrada – Centrum nezávislé kultury v Banské Bystrici a Pro-Progressione z Budapešti, spolupracovali na projektu již od června 2015.
Původního konceptu Martina Talagy a Kataríny Kalivodové, který nyní vyrostl v celovečerní inscenaci, se ujal Matej Matejka, slovenský režisér a performer žijící v Polsku. V minulosti působil ve Farmě v jeskyni, diváci ho mohou znát z inscenací Sonety temné lásky a SCLAVI/Emigrantova píseň. Matejka se v nové režii vrací po letech do Prahy. K týmu se také připojila Cécile da Costa, francouzská herečka, tanečnice a zpěvačka žijící v Česku a bubenice Kateřina Eva Lanči, známá z formace Loco:Motion Company.
„V průběhu desetiměsíční tvorby byly realizovány čtyři rezidence v partnerských zemích, které byly zakončeny ukázkou work-in-progress pro místní diváky, divadelní profesionály, ale také přizvané odborníky z oblasti sociologie, folkloristiky, etnologie či kulturologie. Každý takový večer byl završen otevřenou diskuzí, ve které mohli diváci vznést dotazy a připomínky k tvůrčímu procesu,“ dodávají organizátoři.
„Každý mladý muž na své cestě životem hledá svůj vzor. Vzor, který mu pomůže nalézt jeho místo ve společnosti. Toto hledání není možná vědomé, ale je spíše vrozeným instinktem pozorování a napodobování. Zdá se to pro něj být těžkým úkolem, vzor totiž není přítomen. Muž/otec není doma, nemá čas, možná ani neexistuje. Což však přežití nepodmiňuje, protože jsou i jiné vzory, je matka, je žena, jsou přátelé a známí, existuje internet i jiná média. Vzorů je všude přece spousta. Plní ale ta všeobecná očekávání? Očekávání o představě muže? Pravého muže? Jaký má vlastně být…? Kdo může zhodnotit, jestli se mu povedlo být pravým mužem? Kdysi byla silná tělesná schránka zárukou jistoty a stability, znakem, že se muž dokáže postarat o rodinu, byl totiž lovcem, bojovníkem i ochráncem. Jaké je ale dnes místo muže ve společnosti? V současné společnosti se důležité téma iniciace mužství úplně vytrácí, přičemž právě dnes je otázka místa v rodině a společnosti mnohem naléhavějšími než kdysi. Nacházíme se totiž v období, kdy se rozpadá celý dosavadní tradiční systém,“ dodávají k inscenaci tvůrci.

Zdroj: Experimentální prostor NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: