Premiéra Dekkadancers na Nové scéně ND

Premiéra Dekkadancers na Nové scéně ND

Premiéra Dekkadancers na Nové scéně ND

Nezávislé taneční uskupení Dekkadancers, které tvoří převážně (ale ne výlučně) členové baletu ND, uvede v premiéře dvě nové choreografie. V komponovaném večeru, který se uskuteční 14. 5. 2013 na Nové scéně Národního divadla v Praze, proběhnou tedy hned dvě premiéry. Černý mraky nepláčou, které exkluzivně pro soubor vytvořil Jiří Pokorný (Kidd Pivot company), a Port 9 „domácích“ choreografů a tanečníků souboru – Viktora Konvalinky a Tomáše Červinky.
Jiří Pokorný
, jenž několik let působil v NDT u Jiřího Kyliána a nyní je členem oslavovaného souboru Kidd Pivot, je sice začínající, ale již respektovaný choreograf. Jeho nový kus Doze se letos v lednu dočkal uvedení v provedení NDT 2. Způsobem práce je blízký choreografce Crystal Pite: snaží se nejen najít pro každé téma specifický pohybový slovník, ale také v rámci tématu najít přesné místo pro jednotlivé tanečníky podle jejich individuálních rysů. Tématu přizpůsobuje i hudební aranžmá, které je v tomto případě koláží klasické instrumentální i zcela současné elektronické hudby, obsahující Čajkovského, Wima Mertense, či fragmenty od skupin Matmos a Penguin Cafe Orchestra.
Prvotní impuls pro dílo Černý mraky nepláčou, které dalo název celému představení, vzešel z kontrastu „neživotné životnosti“ klasického malířského zátiší. Z tohoto vjemu vychází hra s rozporem mezi „neživotnou“ vnější tváří a „životným“ obsahem uvnitř skořápky, a hra s přechodem z jednoho stavu do druhého. Překonáním rozporů vzniká něco nového a my nahlížíme za horizont dosud poznaného.
Druhý uváděný kus Port 9 představuje pro Dekkadancers typicky optimistický pohled na vážné téma, tentokrát vyrovnávání se s vnitřním traumatem. Zasazena do specifické, pestré situace letních radovánek s prolnutím do světa vnitřních konfliktů, tato choreografie „připluje nabídnout divákovi plný náklad pozitivního rozhřešení“, jak slibují tvůrci.
Vstupenky si můžete zakoupit na www.novascena.cz, nebo v pokladnách Národního divadla. Videa k představení: http://youtu.be/fLNNt1NRVgk http://youtu.be/9SOfK9X0SO0

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: