Premiéra inscenace Family v podání Cirku La Putyka již zítra na Jatkách78

Premiéra inscenace Family v podání Cirku La Putyka již zítra na Jatkách78

Premiéra inscenace Family v podání Cirku La Putyka již zítra na Jatkách78

Teeterboard vyrobený z desky stolu, speciální mobilní trampolína, strom s ocelovými sedmimetrovými větvemi, zavěšený jídelní rám – i takové rekvizity pro disciplíny nového cirkusu budou k vidění v představení Family, jehož premiéru připravuje soubor Cirk La Putyka na 14. října 2015 do holešovického prostoru Jatka78. Jde o jeho největší projekt v historii, ke spolupráci přizval principál a režisér Rosťa Novák mladší všechny umělce, kteří Cirkem La Putyka za uplynulých pět let prošli. Celkově se na jevišti představí 22 účinkujících ze šesti zemí – akrobatů, herců, performerů a hudebníků, včetně obou rodičů i syna režiséra. Díky velikosti a obsazení bude představení Family uvedeno v prostoru Jatka78 pouze třináctkrát, a to od 14. do 28. října 2015. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal a na pokladně Jatek78. Představení je součástí projektu Všechna čest (www.vsechnacest.cz).
V představení Family uvidí diváci hodně párové a pozemní akrobacie. Tvůrci využívají toho, že zde vystupuje mnoho akrobatů, kteří mohou vyhazovat do vzduchu a stát si na ramenou. Poprvé v historii souboru se také na scéně objeví cirkusový prvek nazvaný „ikarian games“, kdy herec, který leží na zádech, má zvednuté nohy a na nich točí akrobatku v různých saltech. „Těch disciplín je skutečně hodně, ale nepůjde o oddělená cirkusová čísla. Akrobacie se prolíná s divadelní situací a taneční choreografií, což byl u tohoto představení můj záměr,“ vysvětluje Rosťa Novák mladší.
Choreografie se ujal Thomas Steyaert, bývalý člen belgického souboru Ultima Vez, autorem scény je Hynek Dřízhal, o kostýmy a make-up se postarala Kristina Záveská, projekce vytvořil Jakub Jelen a technickým režisérem se stal Mathieu Grégoire.
Právě ve spolupráci s ním vznikla řada netradičních rekvizit, které akrobati v představení využívají. „V průběhu zkoušení jsem totiž zjistil, že tam dlouho ten nový cirkus nevidím. Před prázdninami jsem tak musel hercům říci - já se vám omlouvám, zatím tam není,“ líčí Rosťa Novák. „Uvědomil jsem si, že nejdříve musíme uchopit téma rodiny, a pak teprve hledat možnosti, jak ho vyprávět cirkusovými technikami. Vyjít ze scénografie, kterou tvoří stůl, židle a domeček. A najednou se v diskuzi s Mathieuem vynořily rekvizity, které jsem nikde jinde neviděl,“ říká Rosťa. Například teeterboard vyrobený z desky stolu, na kterém díky šířce mohou skákat čtyři lidé najednou. Nebo trampolína, která je speciálně upravená pro skoky Rosťova syna Matyáše. Po uřezání nohou se z klasické pevné trampolíny stane mobilní, kterou drží deset herců. „Můžeme s ní pohybovat, měnit úhly, což je na jedné straně výhoda. Na straně druhé je to nepříjemné pro skákajícího a samotné skoky hodně bolí ty, kteří trampolínu drží. Je to nebezpečné, a proto jsme okolo toho měli řadu technických schůzek. Pro mě je ale důležité, že tento obraz jde po smyslu představení, že jde o rodinu, která je pohromadě a člověk na ní závisí,“ vysvětluje Rosťa Novák. Nové pohyby od performerů také vyžaduje hrazda, která má podobu zavěšeného rámu od stolu. „Pro stoje na rukou využíváme stůl, židle i těla herců, pro neobvyklou vzdušnou akrobacii pak velký ocelový strom, symbol lesa i rodiny, který je vzadu na scéně,“ vypočítává Novák.
V představení účinkují tři generace umělců ve věku od 10 do 67 let. “Kromě zahraničních a domácích akrobatů z projektu Analog nebo z jiných našich představení zde vystoupí také moji rodiče, kteří divadlem žijí celý život. A také můj syn, který do nového cirkusu vyrostl a nedávno skočil své první dvojné salto. Projektem Family jsem spojil dohromady svou uměleckou rodinu s tou osobní,” říká Rosťa Novák. Podobné spojení je pro něj citlivé téma. „Na první zkoušce jsem hercům řekl - toto je Rosťa a Anna. Nesmím jim nyní říkat tati a mami, to by nefungovalo,“ vysvětluje režisér. „Oni jsou v představení ne proto, že jde o moje rodiče či syna. Účinkování v projektu jsem nabídl všem lidem, kteří souborem prošli za pět let. Žádného staršího herce a herečku jsme neměli a já jsem tuto generaci potřeboval. Na druhé straně, syn Matyáš na trampolíně skáče mnohem lépe než já, má už takové dovednosti, že může vystoupit na veřejnosti,“ dodává Rosťa Novák. V představení se tak potkávají obě generace ne jako děda Rosťa a vnuk Matyáš, ale jako děda a vnuk obecně. „Samozřejmě díky rodinné spřízněnosti cítíme mnohem větší odpovědnost, protože to tomu druhému nechceme zkazit,“ říká Rosťa.
Inscenace nemá podle režiséra lineární příběh, spíše by měla diváky vést k pocitu, zamyšlení, zastavení. „My neříkáme, jestli rodina je v této době špatně nebo dobře, co je na ní dobře, co je na ní špatně. My chceme, aby se člověk zastavil a řekl si, jestli by třeba neměl něco udělat jinak. Že rodina je pevný, ale zároveň křehký organismus, o který je potřeba pečovat.“ A na rozdíl od předchozího temného představení Dolls tentokrát půjde o velmi odlehčenou, někdy i úsměvnou podívanou. „I když jde o vážné téma, nechceme, aby se v něm diváci utápěli,“ uzavírá Rosťa Novák.
Představení Family tvoří první a nejrozsáhlejší část připravované trilogie. Na pražskou inscenaci naváže v únoru 2016 premiéra projektu Roots v berlínském kabaretním a varietním divadle Chamäleon. V něm odehraje Cirk La Putyka do srpna přes 180 repríz. Na podzim 2016 pak bude mít na Jatkách78 premiéru poslední část trilogie, duet Black Black Woods, který budou pro Rostislava Nováka mladšího a jeho otce Rostislava Nováka staršího režírovat Linda Kapetanea a Jozef Fruček.
Předprodej vstupenek na představení Family probíhá v síti Ticketportal a na pokladně Jatek78. S ohledem na název a téma představení jsou k dispozici speciální rodinné vstupenky nejen na chystaná odpolední představení.

Teaser k představení: https://www.youtube.com/watch?v=OyY3LDPS8hI
Více informací na: www.laputyka.cz, www.jatka78.cz a www.vsechnacest.cz.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: