Premiéra pohybové inscenace SvětLo

Premiéra pohybové inscenace SvětLo

Premiéra pohybové inscenace SvětLo

Pohybová inscenace SvětLo hledá vnitřní obraz vztahu člověka a světla z displeje. Diváky zve k meditaci nad tím, jak žijeme ve věku digitálních technologií. Scénické zpracování tématu čerpá přímo z inspirace prostorem Venuše ve Švehlovce, kde 20. dubna 2018 proběhne i premiéra.

Spielraum Kollektiv se ve své inscenaci ponořuje do obsese dnešní společnosti s jejími neustále svítícími displeji. „Probouzíme se s telefonem v ruce a usínáme u něj. Neustále kontrolujeme spojení se světem, ztrácíme se ve světle displeje a nenacházíme jeden druhého v reálném prostoru. Zatímco se naše mysl řítí rychlostí světla, nechává za sebou tuhnoucí tělo. K podtržení tohoto paradoxu jsme se vrátili k pohybovému divadlu a přizvali špičkové pohybové performery Elišku Brtnickou, Florenta Golfiera a Veroniku Knytlovou,”  říká Mathias Straub.
Ve svých inscenacích vychází Spielraum Kollektiv z vlastních zkušeností a z pozorování světa kolem sebe. „Poslední dva roky jsme v rezidenci v divadle Archa tvořili inscenace, ve kterých jsme hodně pracovali s informacemi a používali nová média. Strávili na počítačích a s digitálními přístroji víc času než kdy předtím. Tím přirozeně vznikla potřeba udělat inscenaci, která reflektuje, co naše tělo dělá ve skutečnosti. Inscenací SvětLo se intuitivně vracíme k práci s pohybem, inspiraci prostorem a vizuálnosti. Tvůrčím způsobem zkoumáme naše soužití se světlem a se světem,” dodává Linda Straub.
Inscenace SvětLo je prvním ze tří letošních projektů Spielraum Kollektivu, jehož členové se z různých úhlů pohledu zabývají tématem vztahu současného člověka a médií. Po loňské inscenaci Fidlovačka aneb Kdo je my?, která se věnovala nové vlně nacionalismu, pokračuje Spielraum Kollektiv po stopách tendencí současné společnosti. Kromě pohybové inscenace SvětLo vznikne také site specific projekt u vysílače na Žižkově BabyLon Air a v Alfredu ve Dvoře inscenace pro děti nazvaná MojeVize.

Zdroj: Spielraum Kollektiv

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: