Premiéra Pražského komorního baletu: The Condition of Disappearance na Nové scéně ND

Premiéra Pražského komorního baletu: The Condition of Disappearance na Nové scéně ND

Premiéra Pražského komorního baletu: The Condition of Disappearance na Nové scéně ND

Pražský komorní balet se chystá uvést svou hlavní premiéru letoší sezóny. Taneční inscenace s názvem The Condition of Disappearance (Podmínka zániku) korejské choreografky Ji-Eun Lee bude uvedena 24. června od 20.00 hodin na Nové scéně Národního divadla. Součástí programu bude repríza úspěšné choreografie Mono No Aware inspirovaná stylem butó Hany Polanské Turečkové, rezidenční choreografky a členky umělecké rady souboru.
Pražský komorní balet je v současnosti největší nezávislé české taneční těleso. Ke spolupráci nyní přizval korejskou choreografku Ji-Eun Lee, která se v letošním roce stala vítězkou Mezinárodní výstavy Art Expo v Benátkách. Ke komponování hudby byl osloven talentovaný hudebník a skladatel Filip Míšek, autor hudby k několika českým filmům (např. České děti, Rozkoš). Návrhu scény a kostýmů se ujme česko-slovenský tým mladých umělců tvořících v České republice pod známou značkou LaFormela.
Ji-Eun Lee vystudovala choreografii v Soulu a na Akademii múzických umění v Praze. Jako choreografka hostovala téměř po celém světě: v USA, Japonsku, Indonésii, Itálii, Velké Británii, Irsku, Argentině, Německu, Polsku, Bulharsku, aj. V současné době žije a studuje ve Velké Británii. Nové dílo The Condition of Disappearance studuje se 6 tanečníky Pražského komorního baletu. „Jedno vůbec z nejtěžších témat pro mne je řešení vztahů mezi lidmi. Hlavním motivem mé nové choreografie je "apatie", která může vztahy mezi lidmi velmi zjednodušit nebo naopak velmi zkomplikovat,“ vysvětluje Ji-Eun Lee. K tématu choreografie uvádí: „"Zmizení" v tomto příběhu neznamená stav "nebytí", ale spíše se přibližuje k procesu nalézání cesty z labyrintu života. Můj vznik nebo zánik je závislý na ostatních, nikoliv na mne.
Letošní nabitou sezonu uzavře Pražský komorní balet touto premiérou společně s úspěšnou taneční kreací loňské sezony Mono No Aware (Na hranici krásy) pojednávající o rozpadu lidské krásy, která byla v roce 2012 nominována mezi 16 nejlepších choreografií v rámci Mezinárodní choreografické soutěže v Ludwigshafenu (SRN). V rámci sezony 2012/2013 Pražský komorní balet nastudoval slavnostní večer Fenomén Šmok při příležitosti 85. narozenin svého zakladatele a jednoho z nejvýraznějších českých choreografů 20. století Pavla Šmoka. Krátce nato uvedl premiéru nově zpracované baletní pohádky Kdo je na světě nejmocnější? v choreografii Hany Polanské Turečkové na hudbu Bohuslava Martinů pro nejmenší diváky.
Závěr sezony patří současné progresivní tvorbě v premiérové choreografii Ji-Eun Lee. Reprízy se budou konat v nové sezoně v Divadle Ponec (26. 9. a 28. 11.), v rámci 2. ročníku Mezinárodního veletrhu Dance Life Expo v Brně (9. 11.) či na divadelních scénách v Ostravě a Zlíně. Na zahraniční scéně soubor představí reprízy The Condition of Disappearance v prvním říjnovém týdnu na Mezinárodním festivalu Tamra Cultural Festival in Jeju v Jižní Korei. Více informací: www.prazskykomornibalet.cz a www.novascena.cz Zdroj: PKB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: