Premiéra představení Virus norského tanečního souboru Jo Strømgren Kompani v La Fabrice

Premiéra představení Virus norského tanečního souboru Jo Strømgren Kompani v La Fabrice

Premiéra představení Virus norského tanečního souboru Jo Strømgren Kompani v La Fabrice

Choreograf a režisér Jo Strømgren představí v Praze spolu se svou taneční skupinou Jo Strømgren Kompani 17. října 2016 v La Fabrice světovou premiéru své nové inscenace Virus. „Virus je vyvrcholením několika let zkoumání různých žánrů a divadelních formátů a zároveň je návratem ke klíčovým tématům souboru Jo Strømgren Kompani, návratem do jedinečné kombinace divadla, tance a abstraktního jazyka, který se již stal charakteristickým rysem souboru,“ vysvětlují zástupci La Fabriky.

Miluji práci s mým osobním stylem. Možná, že je právě teď nejdůležitější nedělat to, co je zrovna moderní, ale být ve své tvorbě více osobní,“ vysvětluje Jo Stromgren. „Virus je představení o tom, jak vše co je nám blízké a známé, najednou ztrácí svůj původní smysl a účel. Nic nefunguje tak jak má, a my už se nemůžeme na nic spolehnout. Možná je to jenom souhra náhod, ale možná je za tím něco víc. Zmatek kolem termínu ,virus‘. Nikdo nemůže přesně vysvětlit, co to vlastně je, je to tak abstraktní a maličké a přitom to může být tak zničující jak pro člověka, tak pro stroje. Neviditelná hrozba je vždy zajímavá, když nemůžete vidět svého nepřítele, ani co to dělá s lidmi,” doplňuje Jo, co ho inspirovalo k vytvoření této inscenace.
V představení účinkují čtyři umělci - Portugalka Vânia Doutel Vaz, herec islandského Národního divadla Ivar Örn Sverrisson a dva norští tanečníci Mikkel Are Olsenlund a Dag Rune Sjøli.
„Taneční skupina vyniká především výběrem netradičních témat, často s pesimistickým pohledem na svět nebo s politickým podtextem. Jo Strømgren soubor založil v roce 1988 a ten se brzy vypracoval mezi nejstabilnější nezávislé skupiny ve Skandinávii. Za téměř 20 let své existence si skupina vybudovala vedle svých norských diváků také mezinárodní publikum a to především díky navazování vztahů s umělci ze všech koutů světa.  Vedle svých autorských projektů se svou taneční skupinou působí Jo Strømgren jako residenční choreograf v Norském národním baletu a spolupracoval také s Dánským královským baletem nebo Vídeňským divadlem opery a baletu,“ uzavírají zástupci La Fabriky.

Zdroj: La Fabrika

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: