Premiéra TÝÝJÓÓ! v rámci festivalu Mime Fest již v pondělí

Premiéra TÝÝJÓÓ! v rámci festivalu Mime Fest již v pondělí

Premiéra TÝÝJÓÓ! v rámci festivalu Mime Fest již v pondělí

V pondělí 14. září 2015 se ve východočeské Poličce uskuteční premiéra inscenace TÝÝJÓÓ!, jejímž autorem je mim Radim Vizváry. Týýjóó je také jméno hlavní postavy, klauna, kterého těší jakákoli nevšední situace.
„Týýjóó je malý kluk. Nemá rodinu ani kamarády a žije sám. Aby se zabavil, vytváří si situace plné překvapení. Představuje kontroverzní postavičku, která dělá to, co mu společnost nedovolí, a tak neukazuje jaký je on, ale hlavně jací jsme my,“ říká Vizváry jako autor inscenace. Nápad vytvořit tuto komickou postavičku a její jméno pochytil od svých synovců. „Ti kluci se všemu neustále diví a postupně jsem si všiml, že často používají sousloví ´tý jó´. Dalo by se říct, že k představení mě inspirovali oni a zároveň jejich nevinné setkávání s pornografií na internetu,“ dodává Vizváry.
Radim Vizváry je v Česku i v zahraničí známý zejména svou uměleckou činností v oblasti pantomimy a mimického divadla. Spolupracoval se skupinou Spitfire Company, je zakládajícím členem souboru Tantehorse a jako mima, režiséra a pedagoga ho znají i v zahraničí. V rámci sólové klaunérie bude TÝÝJÓÓ! jeho premiérou, kterou poprvé uvede ve svém rodišti, v Poličce.
Tam 14. září 2015 začne mezinárodní festival pantomimy Mime Fest, který potrvá do 19. září. „V sérii představení, seminářů a workshopů představí festival špičkové mimy a klauny z celého světa. Vizváryho inscenace tak bude uvedena vedle vystoupení žongléra Michaela Trautmana z USA, belgických klaunů Okidok anebo legendárních asistentů Marcela Marceaua Bodeckera a Neandera. Všichni zájemci o špičkovou současnou pantomimu tak mají šanci přijet na festival, který začíná už 14. září právě komickou inscenací Týýjóó!."

Více informací na www.mimefest.cz

Zdroj: Mime Fest

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: