Přenosy do kin a Balet v kině – nová taneční nadílka: Korzár a Labutí

Přenosy do kin a Balet v kině – nová taneční nadílka: Korzár a Labutí

Přenosy do kin a Balet v kině – nová taneční nadílka: Korzár a Labutí

V neděli 17. listopadu v 16:45 diváky Přenosů do kin čeká romantický balet Korzár z Bolšoje. Inspirace básní Lorda G. Byrona dala vzniknout baletu plnému vůně exotických dálek s piráty, půvabnými otrokyněmi a korábem na moři. V hlavních rolích Světlana Luňkina a Ruslan Skvorcov. Korzár je romantický dobrodružný příběh z exotického prostředí o lásce otrokyně Medory a piráta Konráda, který ji unese z tureckého zajetí a zachrání na své lodi. Balet na motivy básně Lorda Gordona Byrona plný krásných tanečních variací, slavného pas de deux Korzára a Medory, ale i působivých bojových scén s piráty, v některých scénách vyžaduje až 120 tanečníků na scéně.
Balet je ve Velkém divadle v Moskvě uváděn v klasickém nastudování, které je velkou scénickou a kostýmní podívanou. Moskevská inscenace Korzára (2007) je výsledkem mnohaleté, přímo detektivní vědecké práce na rekonstrukci originálního baletu Maria Petipy z roku 1899. Doslova mravenčímu zkoumání podrobil Jurij Burlaka, specialista na rekonstrukce baletů, rukopisy v Harvardské divadelní knihovně. Dílo kreativně dotvořil společně s Alexejem Ratmanským, největším ruským choreografem současnosti.
Světlana Luňkina, která ztělesní roli mladé řecké otrokyně, bývá označována přídomky jako porcelánové zjevení, ztělesnění dokonalé nadlidské krásy – nedosažitelného ideálu romantiků s elegancí sobě vlastní. Svou aristokratickou krásou a virtuózní taneční technikou je ideální představitelkou řecké otrokyně Medory. Jako její protipól uvidíme energického, dobrodružného Ruslana Skvorcova v roli velitele pirátů Korzára.
Přenosy do kin pořádají soutěž o výlet pro dvě osoby do Moskvy spojený s návštěvou představení Bolšoj baletu. A to přímo v nově zrekonstruované budově Velkého divadla. Zúčastnit se může každý, kdo se do 25. listopadu zaregistruje do e-mailového newsletteru na www.prenosydokin.cz.

Kam na Korzára 17. listopadu:
Praha, Kino Lucerna: www.lucerna.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Náchod, kino Vesmír: www.kinonachod.cz
Olomouc, Kino Metropol: www.kinometropol.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Brno, Kino Art: www.kinoart.cz

Program Bolšoj balet živě 2013/14

Spící krasavice
Neděle 22. prosince 2013 v 16:45 (záznam)
Hudba: P. I. Čajkovskij; Choreografie: M. Petipa, J. Grigorovič

Drahokamy
Neděle 19. ledna 2014 15:45 (živě)
Hudba: I. Stravinskij, G. Faure, P. I. Čajkovskij; Choreografie: G. Balanchine

Ztracené iluze
Neděle 2. února 2014 v 15:45 (živě)
Choreografie: A. Ratmanskij; Hudba: L. Desiatnikov

Zlatý věk
Neděle 30. března 2014 v 16:45 (živě)
Choreografie: J. Grigorovič; Hudba: D. Šostakovič


Balet v kině  na podzim znovu uvede Labutí jezero ve 2D i 3D. Diváci v Jihlavě, Hradci Králové, Sušici a v Táboře se v listopadu dočkají velmi žádané reprízy této inscenace z repertoáru Mariinského divadla v Petrohradě, kterou měli v některých českých kinech možnost zhlédnout živě letos v červnu a ve vybraných sálech dokonce ve 3D. „Obecenstvo bylo představením Labutího jezera nadšené, je to událost, o které se dodnes mluví. Jsme rádi, že několik kin znovu nabídne tento zážitek dalším divákům,“uvedla Bára Tůmová za projekt Balet v kině.
Soubor Mariinského divadla, které je kolébkou největších talentů klasického baletu, oslavil 6. června 2013 tímto představením 275. výročí založení carského ruského baletu. Představení bylo zároveň snímáno a přenášeno do nově otevřené pobočky Mariinského divadla 2, u jehož zrodu stál Valerij Gergiev.
Tajuplný a dramatický příběh prince Siegfrieda a labutí princezny Odetty, příběh jejich lásky a souboje se zlem, představil soubor Mariinského divadla v plné kráse s jedinečnou choreografií L. Ivanova a M. Petipy. V dvojroli Odetty a Odilie vystupuje Jekatěrina Kondaurova.
Trailer Labutí jezero

Záznam uvedou v listopadu a prosinci tyto kinosály: 
17. 11. kino Dukla Jihlava (3D)
20. 11. Bio Central Králové (2D)
22. 11. Kino Sušice (3D)
30. 11. kino Svět Tábor (3D)
15. 12. Kino Radotín (3D)
27. 12. kino Družba Chotěboř (2D)
28. 12. kino Elektra Luhačovice(2D)
29. 12. kino Centrum Karviná (3D)

Balet v kině pořádá také soutěž, a to o DVD s baletem Labutího jezera z Mariinského divadla z roku 1996. Soutěžící musí správně odpovědět na otázku: „Jak se jmenovala primabalerína, která ztvárnila dvojroli Odetty a Odilie v Labutím jezeře z roku 1996?“ Nápovědu hledejte na webových stránkách filmové galanterie Terryho ponožky. Svou odpověď zašlete nejpozději do pátku 29. 11. 2013 na emailovou adresu bara@biooko.net. Bude vylosován jeden výherce.

V prosinci pokračuje série přímých přenosů baletních inscenací: Louskáček | Královský balet v Londýně | přímý přenos 12.12. - 20:15h + záznam 13. 12. – Bio Oko v Praze a kino Scala v Brně
Spící krasavice | Balet Pařížské opery | 16. 12. | 19:30h
Více informací o jednotlivých projekcích a seznam všech participujících kin najdete na www.baletvkine.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: