Přenosy do kin: Baletní bandita Marco Spada

Přenosy do kin: Baletní bandita Marco Spada

Přenosy do kin: Baletní bandita Marco Spada

V neděli 30. března v 16:45 se uskuteční živě v 10 kinech v ČR závěrečný přímý přenos sezóny Bolšoj balet živě 2013/14. Diváky potěší komický balet Marco Spada francouzského současného autora Pierra Lacotta v titulní roli s Američanem Davidem Hallbergem. Role bandity Marca Spady je pro něj velkou výzvou. Pierre Lacotte totiž poprvé vzkřísil Marca Spadu pro Rudolfa Nurejeva v roce 1981. To je hozená rukavice pro baletní superstar Davida Hallberga původem z Jižní Dakoty, který se od klukovského pojmenování svých akvarijních rybiček Ginger a Fred dostal až do Bolšoje jako první sólista.
Pierre Lacotte je jednou z nejvýraznějších osobností francouzského baletu 20. a 21. století. Během své bohaté choreografické kariéry působil v pařížské Opeře, Monte Carlu, Veroně i Nancy. Pro Bolšoj balet vytvořil legendární inscenaci Faraónovy dcery (2000). Pro balet Marco Spada se Pierre Lacotte nechal inspirovat stejnojmenným komickým baletem, který původně vytvořil Josef Mazilier pro pařížkou Operu v roce 1857. Veselý příběh o neodolatelném banditovi, předstírajícím, že je aristokrat a jeho nic netušící zamilované dceři Angele je odrazovým můstkem pro bohaté taneční variace jemného francouzského stylu. Přímý přenos je jedinečnou příležitostí vidět balet, který Pierre Lacotte vytvořil exkluzivně pro Bolšoj krátce po premiéře (listopad 2013). Marca Spadu nemá na repertoáru žádné jiné divadlo na světě.
Pod značkou prenosydokin.cz distribuuje společnost Cikánek management do kin ve střední a východní Evropě přímé přenosy představení a koncertů z Metropolitní opery v New Yorku, Bolšoj baletu v Moskvě, Národního divadla v Londýně, Berlínské filharmonie či prohlídky z těch nejzajímavějších světových výstav výtvarného umění a to v rámci série Exhibition on Screen. Stála u zrodu tohoto fenoménu v našich zeměpisných šířkách a v současnosti působí v 10 zemích napříč celou střední a východní Evropou. Mezi nejúspěšnější tituly poslední doby patřil například přímý přenos Čajkovského opery Evžen Oněgin z Metropolitní opery v New Yorku s Annou Netrebko, Piotrem Beczalou a Mariuszem Kwiecienem, přímý přenos baletu Spartakus z moskevského Bolšoje se Světlanou Zacharovou nebo záznam představení titulu The Audience britského Národního divadla s Helen Mirren v roli britské královny Alžběty II.

Marco Spada
Neděle 30. března 2014 v 16:45 (živě)
Choreografie: Pierre Lacotte
Hudba: D. F. E. Auber
Hlavní role: David Hallberg, Olga Smirnová, Jevgenie Obrazcová

Kam na Marca Spadu:
Praha, Kino Lucerna: www.kinolucerna.cz
Praha, Modřanský biograf:
www.modranskybiograf.cz
Brno, Kino Art : www.kinoart.cz
Děčín, kino Sněžník : www.kinosneznik.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Náchod, kino Vesmír:
www.kinonachod.cz
Olomouc, Kino Metropol:
www.kinometropol.cz
Ostrava, Dům kultury:
www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino:
www.velkekino.cz
Jihlava, Kino Dukla: www.kinodukla.cz (20.4. záznam)
Vstupenky na pokladnách participujících kin a online prostřednictvím webových stránek kin.
  Zdroj : prenosydokin.cz  

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: