Přenosy do kin: Ratmanského balet Ztracené iluze v neděli

Přenosy do kin: Ratmanského balet Ztracené iluze v neděli

Přenosy do kin: Ratmanského balet Ztracené iluze v neděli

V neděli 2. února uvidíme živě v 10 kinech v ČR balet Ztracené iluze Alexeje Ratmanského o marnosti pachtění se za slávou a bohatstvím. Symbol životních nadějí a iluzí ztělesní hostující Diana Višněva. Alexej Ratmanský je považován za jednoho z největších současných baletních choreografů. V letech 2004 – 2008 šéfoval baletu Velkého divadla v Moskvě, ucházel se o něj i New York City Ballet a v současnosti si užívá tvůrčí svobody jako rezidentní choreograf American Ballet Theater. Pro Bolšoj vytvořil původní balet Ztracené iluze v roce 2011. Diváci Přenosů do kin uvidí balet v přímém přenosu krátce po návratu souboru z pařížského turné, kde Ztracené iluze okouzlily obcenstvo Palais Garnier (leden 2014).
Celovečerní dramatický balet s románovým námětem stejnojmenné knihy Honoré de Balzaca je příběhem o ambiciózním mladíkovi Lucienovi a marnosti pachtění se po slávě a úspěchu, pokud člověk na své cestě zradí sny a ideály. Dramaturgii baletu spoluvytvářel slavný francouzský herec Guillaume Galliene, člen Comedie Francaise. Balet je vsazen do pastelové scény Jeroma Kaplana evokující obrazy Edgara Degase.
Přímý přenos Ztracených iluzí je jedinečnou příležitostí vidět baletní hvězdu Dianu Višněvu, balerínu American Ballet Theatre i Mariinského divadla, která ve Ztracených iluzích hostuje. „Je krásné se na ni dívat všemi způsoby, z každého úhlu – na její ladnost, ocelovou techniku a neuvěřitelně plastická záda zároveň.“ (New York Times, R. Sulcas)

V průběhu sezóny se k baletním přenosům připojilo i populární jihlavské kino Dukla, stejně jako Modřanský biograf v Praze a Děčínské kino Sněžník. Právě také probíhá divácká soutěž o výlet pro dvě osoby do Moskvy spojený s návštěvou představení Bolšoj baletu. A to přímo v nově zrekonstruované budově Velkého divadla. Zúčastnit se může každý, kdo se zaregistruje do e-mailového newsletteru na www.prenosydokin.cz.

Bolšoj balet je už dlouho symbolem baletní dokonalosti. Tradice souboru se odvíjí už od carského Ruska (1776). Ve 20. století si vybrousil svůj typický až atletický styl, k jeho hvězdám patří tanečnice jako Světlana Zacharova, Nina Kaptsova, Světlana Luňkina, Marie Alexandrová a tanečníci jako Ruslan Skvorcov, David Hallberg či Michail Lobuchin. Virtuozitou si dobývají srdce diváků po celém světě již řadu let. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Pod značkou prenosydokin.cz distribuuje společnost Cikánek management do kin ve střední a východní Evropě přímé přenosy představení a koncertů z Metropolitní opery v New Yorku, Bolšoj baletu v Moskvě, Národního divadla v Londýně, Berlínské filharmonie či prohlídky z těch nejzajímavějších světových výstav výtvarného umění a to v rámci série Exhibition on Screen. Společnost Cikánek management stála u zrodu tohoto fenoménu v našich zeměpisných šířkách a v současnosti působí v 10 zemích napříč celou střední a východní Evropou. Mezi nejúspěšnější tituly poslední doby patřil například přímý přenos Čajkovského opery Evžen Oněgin z Metropolitní opery v New Yorku s Annou Netrebko, Piotrem Beczalou a Mariuszem Kwiecienem, přímý přenos baletu Spartakus z moskevského Bolšoje se Světlanou Zacharovou nebo záznam představení titulu The Audience britského Národního s Helen Mirren v roli britské královny Alžběty II.

Kam na Ztracené iluze:
Praha, Kino Lucerna: www.kinolucerna.cz
Praha, Modřanský biograf: www.modranskybiograf.cz
Brno, Kino Art : www.kinoart.cz
Děčín, kino Sněžník : www.kinosneznik.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Náchod, kino Vesmír: www.kinonachod.cz
Olomouc, Kino Metropol: www.kinometropol.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Jihlava, Kino Dukla: www.kinodukla.cz (23. 2. záznam)
Vstupenky na pokladnách participujících kin a online prostřednictvím webových stránek kin.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: