Přenosy do kin uvádějí Spící krasavici z Bolšoje

Přenosy do kin uvádějí Spící krasavici z Bolšoje

Přenosy do kin uvádějí Spící krasavici z Bolšoje

Poslední adventní neděli 22. prosince se v 16.45 bude pod značkou prenosydokin.cz odvysílán záznam baletu Spící krasavice z ruského Bolšoje. V hlavních rolích vystoupí David Hallberg, první Američan, který se prosadil v Bolšoji, a Světlana Zacharová. Spící krasavice se bude promítat v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Jihlavě, Zlíně, Náchodě, Jablonci nad Nisou, nově i v jihlavské Dukle a pražském Modřanském biografu. Od ledna se na přenosy mohou těšit i diváci v Děčínském kině Sněžník.
Spící krasavice bude dokonalou příležitostí pro diváky Přenosů do kin vidět Světlanu Zacharovou jako princeznu. Zacharová je svou přirozeností tanečnicí s aristokratickou grácií a lehkostí. „Královna veškerého dění na jevišti... Když se usměje, jste ztraceni. Je primabalerínou více, než kterákoliv jiná tanečnice současnosti," napsal Clement Crisp ve Financial Times (2010). David Hallberg je historicky prvním americkým tanečníkem v Bolšoj baletu. Rodák z Jižní Dakoty se vypracoval na prvního sólistu v American Ballet Theater, aby se v sezóně 2011/12 stal členem Baletu Velkého divadla v Moskvě a dnes platí v souboru za jednoho z nejrespektovanějších. David se dělí s diváky na celém světě o zážitky z Bolšoje na svém twitteru, FB i blogu.
Balet Spící krasavice odráží nádheru carského dvora 19. století. V Čajkovského melodické hudbě ožívají krásné valčíky, tanec dobré Šeříkové víly, zlé víly Carabosse, ale i dalších pohádkových bytostí, jako Briliantové víly, Safírové víly; Kocoura v botách, Červené Karkulky či Modrého ptáka. Klasické nastudování v podání tanečníků Bolšoj baletu v jednom z technicky nejnáročnějších baletů vůbec, balet typický pro rukopis svého choreografa Mária Petipy, je podívanou pro celou rodinu.
Bolšoj balet je symbolem baletní dokonalosti. Tradice souboru se odvíjí už od carského Ruska (1776), ve 20. století si vybrousil typický až atletický styl, pyšní se hvězdnými tanečnicemi jako Světlana Zacharová (nedávno hostovala ve Státní opeře v Praze), Nina Kaptsova, Světlana Luňkina, Marie Alexandrová a tanečníky jako Ruslan Skvorcov, David Hallberg, Nikolaj Tsiskaridze či Michail Lobukin. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Soutěž s prenosydokin.cz o výlet na představení Bolšoj baletu v Moskvě: Právě probíhá divácká soutěž o výlet pro dvě osoby do Moskvy spojený s návštěvou představení Bolšoj baletu. A to přímo v nově zrekonstruované budově Velkého divadla. Zúčastnit se může každý, kdo se zaregistruje do e-mailového newsletteru na www.prenosydokin.cz.
Ve spolupráci s Baletem Národního divadla jsou diváci srdečně zváni na přímý přenos Ztracených iluzí do pražského kina Lucerna, který byl zařazen do baletního předplatného Baletu Národního divadla v Praze. Více info na www.predplatnend.cz


Kam na Spící krasavici:
Praha, Kino Lucerna: www.lucerna.cz
Praha, Modřanský biograf: www.modranskybiograf.cz
Jihlava, Kino Dukla: ww.kinodukla.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Náchod, kino Vesmír: www.kinonachod.cz
Olomouc, Kino Metropol: www.kinometropol.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Brno, Kino Art: www.kinoart.cz

Vstupenky na pokladnách participujících kin a online prostřednictvím webových stránek kin.

Program Bolšoj balet živě 2014:

Drahokamy, neděle 19. ledna 2014 15:45 (živě)
Hudba: I. Stravinskij, G. Faure, P. I. Čajkovskij; Choreografie: G. Balanchine

Ztracené iluze, neděle 2. února 2014 v 15:45 (živě)
Choreografie: A. Ratmanskij; Hudba: L. Desjatnikov

Zlatý věk, neděle 30. března 2014 v 16:45 (živě) 
Choreografie: J. Grigorovič; Hudba: D. Šostakovič Zdroj: prenosydokin.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: