Přidané záznamy baletů Pařížské opery ve Světozoru – Dáma s kaméliemi i Labutí jezero

Pro mimořádný úspěch a divácký zájem budou v pražském kině Světozor na závěr sezóny přidány dva záznamy z Baletu Pařížské opery: v úterý 10. května v 19:30 Dáma s kaméliemi a v úterý 14. června v 19:30 Labutí jezero. Přímé přenosy z baletu Pařížské opery i z Balšoj baletu v Moskvě si získaly velkou oblibu. Od prvního přenosu z Pařížské opery, který v prosinci 2009 nalákal na trilogii ďagilevovských baletů jen skromné množství publika, se přímé přenosy i kvalitní záznamy staly navštěvovanou událostí, která sály kin nyní po celou sezónu vyprodává. Diváci si teď mohou dva tituly zopakovat.
Nejprve neoklasický balet Dáma s kaméliemi v choreografii Johna Neumeiera inspirovaný románem Alexandra Dumase mladšího. V představení tančí mj. étoiles Pařížské opery Agnès Letestu, Dorothée Gilbert, Delphine Moussin a José Martinéz.
John Neumeier je jedním z nejúspěšnějších současných choreografů, ředitel slavného Hamburského baletu, který se proslavil právě schopností přenést na jeviště velká celovečerní dramata s hlubokou propracovaností psychologie postav a současným pohledem na námět. Jeho choreografie těží to nejlepší z klasické baletní techniky, kterou ovšem používá v nových souvislostech, obohacenou současnými tanečními přístupy. Jeho díla patří mezi nejžádanější na repertoáru všech velkých baletních souborů od New Yorku po Tokyo. Proslavily jej choreografie na symfonie Gustava Mahlera, ale i shakespearovská dramata jako Sen noci svatojánské, Hamlet, či Otello. Čeští bratři Otto a Jiří Bubeníčkovi excelovali v baletech Václav a Nižinský, inspirovaných životem Václava Nižinského, či v baletu Iluze Labutího jezera. Jeho vzdělávací pořady o baletu v televizi, či v Hamburském baletu se těší nesmírné oblibě. Je nositelem mnoha státních řádů, vyznamenání a čestných doktorátů. Přesto, že Neumeierovy balety se v Čechách neuvádí, Česká republika má úzké spojení k tomuto choreografovi skrze nejúspěšnější ze svých tanečníků. Jiří a Otto Bubeníčkovi, Barbora Kohoutková a Adéla Pollertová pod Neumeierovým vedením v Hamburku dlouhá léta tančili.
Balet Pařížské opery bývá považován za světovou kolébku baletu, je nejstarším baletním souborem na světě, který odvíjí svou tradici od roku 1661. Dodnes se nachází na špičce mezi světovými baletními soubory, navíc s osobitým francouzským stylem vybroušeným tradicí. Soubor pod vedením umělecké ředitelky Brigitte Lefèvre je výjimečný schopností těžit maximum ze své bohaté tradice, a zároveň být umělecky progresivní a otevřený modernímu umění, které posunuje hranice žánru. Mezi tzv. étoiles – hvězdy souboru patří světově proslulí tanečníci jako například José Martinéz, Agnès Letestu, Isabelle Ciaravola, či Karl Paquette. O projektu Balet v kině
Přímé přenosy Baletu Pařížské opery a Bolšoj baletu z Moskvy kombinují špičkové taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. První přenos Baletu Pařížské opery se uskutečnil v prosinci 2009, první sezóna baletních přenosů byla zahájena v červenci 2010 přenosem představení Malá tanečnice Edgara Degase. V současnosti na projektu participuje 12 kin v České a Slovenské republice. Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: