Primabalerína Olga Borisová-Pračiková dostala cenu Artis Bohemiae Amicis

Ministr kultury Lubomír Zaorálek předal na Ministerstvu kultury medaili Artis Bohemiae Amicis významné české primabaleríně Olze Borisové-Pračikové. Prestižní resortní ocenění laureátka dostala za systematickou uměleckou činnost a šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.

Olga Borisová-Pračiková a Lubomír Zaorálek

Olga Borisová-Pračiková a Lubomír Zaorálek

Olga Borisová-Pračiková je výraznou osobností ostravské taneční scény, umělkyní, která svůj život zasvětila baletu. Úspěšně vystoupila na celé řadě zahraničních pódií a nyní své zkušenosti předává začínajícím tanečníkům. Děkuji za tuto práci a blahopřeji k udělení ceny Artis Bohemiae Amicis,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Olga Borisová-Pračiková se narodila v Rusku. V sedmi letech začala studovat balet a posléze se stala členkou Kyjevského národního divadla opery a baletu.  V roce 1993 nastoupila do divadla v Českých Budějovicích jako sólistka baletu. Od roku 1995 je sólistkou baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a od roku 1998 vyučuje na ostravské Janáčkově konzervatoři. V průběhu své taneční kariéry hostovala v Japonsku, Francii, Dánsku, Německu, Itálii, Švýcarsku, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Kanadě i USA. V Národním divadle moravskoslezském za dobu svého působení ztvárnila Borisová – Pračiková většinu hlavních rolí baletního repertoáru. Díky bravurní technice bez komplikací zvládá klasiku, neoklasiku i modernu. Velký ohlas měla jako Giselle či jako Klára / Máša v Louskáčkovi. Spolupracovala s řadou významných žijících choreografů a nastudovala role v baletech slavných choreografů minulosti.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

Artis Bohemiae AmicisLubomír ZaorálekMinisterstvo kulturyOlga Borisová-Pračiková

Balet Národního divadla moravskoslezkého

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: