Primabalerína ostravského NDM bude besedovat v Institutu umění – Divadelním ústavu

Primabalerína ostravského NDM bude besedovat v Institutu umění – Divadelním ústavu

Primabalerína ostravského NDM bude besedovat v Institutu umění – Divadelním ústavu

Olga Borisová-Pračiková, primabalerína Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, bude besedovat v Institutu umění – Divadelním ústavu. Setkání, které pořádá Klub kultury Syndikátu novinářů ČR, proběhne 26. června 2017 od 13.00 hodin v Malém sále Institutu umění – Divadelním ústavu.

„Borisová v rolích klasického repertoáru utváří imaginaci corporis, promlouvá řečí těla, a to tak, že zprostředkovává pohádkový příběh, ale tancem projektuje současný žitý svět. V jejím interpretačním tanečním umění dochází k symbióze vjemů, ke skloubení preciznosti techniky a přirozenosti výrazu.“ (Jiří Urban, Hudební rozhledy)
Kariéra Olgy Borisové-Pračikové začala záhy po absolutoriu Kyjevského státního choreografického učiliště v roce 1991, kdy nastoupila jako demi‑sólistka do Kyjevského klasického baletu pod vedením národního umělce V. Kovtuna. Působila tam do roku 1993, poté nastoupila do angažmá Jihočeského divadla v Českých Budějovicích jako sólistka baletu. Od roku 1995 je sólistkou baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a současně hostuje po celém světě (Japonsko, Francie, Dánsko, Německo, Maďarsko, Itálie, Švýcarsko, Polsko, Rakousko, Kanada, USA). Od roku 1998 učí na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.

Ocenění:
2014: Širší nominace na Cenu Thálie za roli Sylfidy v inscenaci La Sylphide
2013: Širší nominace na Cenu Thálie za roli Juliány v inscenaci Balady
2005: Širší nominace na Cenu Thálie za roli Eginy v baletu Spartakus
1999: Cena NDM za umění za sólovou roli v baletu Requiem
1996: Cena NDM „Mladých talentů“ za roli Lízy v baletu Marná Opatrnost

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: