Příprava na letní sezonu v Jihočeském divadle

Otáčivé hlediště Český Krumlov. Zdroj  www.otacivehlediste.cz.

Otáčivé hlediště Český Krumlov. Zdroj www.otacivehlediste.cz.

Zimní sezona 2018/2019 je téměř u konce a Jihočeské divadlo pomalu vstupuje do 100. jubilejní sezony.

Závěr divadelní sezony 2018/2019 vyvrcholí koncertem baletní školy dne 26. května 2019 od 18.00 hodin v DK Metropol. Hlavní část programu bude tvořit celkem 13 choreografií právě žáků baletní školy pod vedením baletního mistra Sergeje Škalikova. I letošního devatenáctého ročníku se účastní členové baletního souboru Jihočeského divadla a studenti Tanečního centra Praha – konzervatoře. V současné době navštěvuje baletní školu 130 žáků od 5 do 25 let.

Otáčivé hlediště Český Krumlov 2019
Na letní scéně Otáčivého hlediště v Českém Krumlově se uskuteční 99 letních večerů. Celkem bude uvedeno 8 inscenací, z toho 2 premiéry. Dne 24. června zde proběhne představení Šípkové Růženky v choreografii a režii Jaroslava Slavického podle předlohy Maria Petipy. Kostýmy a scénu navrhl český divadelní výtvarník Josef Jelínek. Šípkovou Růženku je uváděna ve spolupráci s Taneční konzervatoří hl. m. Prahy a s Bohemia Baletem.

100 let Jihočeského divadla
Jihočeské divadlo oslaví na podzim 2019 100 let od svého založení. Oslavy byly zahájeny v únoru divadelní přehlídkou v Praze s názvem Jižní spojka a slavit se bude až do léta 2020. Poslední květnový den bude slavnostně zahájena výstava ke 100 letům Jihočeského divadla –Kabinet zázraků, v níž bude přiblížena nejen dosavadní historie JD, ale návštěvníci se dostanou za oponu – do interaktivního sálu, který přiblíží svět divadla, kde lze cokoliv, protože všechno je jen jako. Výstavu doprovodí také komentované prohlídky a divadelní dílny.

Hlavním pilířem oslav bude Divadelní areál Bouda na Mariánském náměstí. „Jihočeské divadlo chce touto originální cestou připomenout, že nová divadelní budova měla na Mariánském náměstí vyrůst už v 60. letech minulého století. To se bohužel nepodařilo, což poznamenalo také Mariánské náměstí, které neplní dobře svou funkci veřejného prostoru. I toto je důležitým tématem, které chce projekt Bouda zdůraznit. Divadelní areál Bouda bude originální připomínkou historie Jihočeského divadla a zároveň odkazem k ,naději pro příštích 100‘,” říká ředitel divadla Lukáš Průdek.

Každý ze souborů Jihočeské divadla odehraje v Boudě jednu z premiér v uceleném bloku. Od 12. do 15. prosince 2019 zde proběhne taneční show Inscenační porada v podání baletního souboru JD.

Zdroj: Jihočeské divadlo

Témata článku

Otáčivé hlediště Český Krumlov

Balet Jihočeského divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: