Příští týden začne 11. ročník festivalu Nultý bod

Songs for Takashi. Foto Rosa Frank.

Songs for Takashi. Foto Rosa Frank.

Mezinárodní festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod proběhne od 15. do 20. července 2019 v prostorách Divadla v Celetné, Kampusu Hybernská a Divadla X10 (DUP39). Festival do Prahy opět přiveze současnou zahraniční tvorbu na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo. Letošním zahraničním hostům dominuje kanadská tanečnice a choreografka Dana Michel, která Nultý bod 2019 odstartuje v pondělí 15. července v Divadle v Celetné. Držitelka Stříbrného lva (neboli Velké ceny poroty) z benátského Biennale odmítá kompromisy a nebojí se vytvářet vlastní pohybový jazyk. V inscenaci Cutlass Spring nabídne svůj pohled na osvobození vlastního těla. Druhým výrazným jménem je Raimund Hoghe  - bývalý dvorní dramaturg Piny Bausch, v současné době osobnost německé taneční scény. Kompletní program festivalu najdete na stránkách www.nultybod.cz.

Festival letošním ročníkem zahajuje svou další dekádu a opět se programově rozšiřuje o více zajímavých hostů a představení, která jsou charakteristická velmi osobním přístupem a pohledem na zpracované téma. A tímto rokem také zahajujeme svou spolupráci s Divadlem X10 a také s prostorem Kampus Hybernská,“ poznamenává  ředitelka festivalu Ludmila Vacková.

Festival Nultý bod 2019 zahájí vystoupení Cutlass Spring kanadské tanečnice Dany Michel. Katalánský performer Xavier Bobés uvede svou inscenaci pro pět diváků nazvanou Things Easily Fogotten, ve kterém ukáže svůj pohled na španělskou historii druhé poloviny 20. století. Německý choreograf Raimund Hoghe přiveze do Prahy taneční performance Songs for Takashi. Polská performerka Marta Ziółek uvede inscenaci Make Yourself oscilující mezi politickou kritikou, sarkastickým vtipem a reklamním spotem. Tereza Bartůňkova a Jan Čtvrtník nabídnou sugestivní audiovizuální pouť postapokalyptickou krajinou v projektu Tamura. Agata Siniarská se prostřednictvím své performance Second Nature postaví klimatické krizi. Nebude chybět představení členů, kteří vystoupili v produkcích Spitfire Company, konkrétně se v programu objeví Cécile Da Costa ve své nové performance Rosemarin. Soubor Tantehorse připravil divadelní experiment na hranici performance, instalace a únikové hry pro jednoho diváka nazvaný Osudety: In the Middle of Nowhere. Proběhnou také performance washingtonského hudebního tělesa Interference Collective, zaměřujícího se na novou hudbu a nová media. Každoroční součástí festivalu budou opět workshopy určené profesionálům i studentům všech uměleckých oborů. Doprovodný hudební program No One Future přípraví ve spolupráci s Palácem Akropolis opět Marie Čtveráčková aka Mary C.

„Druhé desetiletí startujeme s neuvěřitelným programem. Raimund Hoghe i Dana Michel patří mezi absolutní špičku světové taneční scény. Je až neuvěřitelné, že jsme je dostali do Prahy. To svědčí o vzrůstající prestiži Nultého bodu,” dodává dramaturg Petr Boháč.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Tanec

Nultý bod

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: