Prix Jardin d'Europe 2011

15. října byla v rámci eXplore dance festivalu, jenž proběhl ve dnech 1. - 16. října 2011, udělena spolupořadatelem této akce, 4Culture, cena Prix Jardin d'Europe 2011. Diváci měli možnost zhlédnout v rámci již čtvrtého ročníku Prix Jardin d'Europe celkem 15 vystoupení začínajících umělců, kteří se zúčastnili klání o hlavní cenu dotovanou částkou 10 000 EUR. Určení celkového vítěze připadlo skupině 10 začínajících novinářů z různých koutů Evropy, kteří vytvořili porotu s příhodným názvem Critical Endeavour.
Do soutěže byla přihlášena tato díla:
An Verstraete - "The angry girl"
Anna Mendelssohn - "Cry me a river"
Aleksandra Borys - "Lost in details"
Daniel Linehan - "Zombie Aporia"
Fanni Futernecht - "I almost love you"
Valerie Oberleithner - "Splendid Isolation"
Sofia Dias & Vitor Roriz - "A gesture that is nothing but a threat"
Anna MacRae - "Loud Enough"
Dragana Alfirevic - "ARE MADE OF THIS" – v koprodukci Jardin d'Europe 2011
Valentina de Piante - "The thing doesn't touch me" (premiéra) - v koprodukci Jardin d'Europe 2011
Clement Layes - "Allege"
Maria Baroncea, Eduard Gabia and Dragana Bulut -  "EIONOMETRY" (premiéra) - v koprodukci Jardin d'Europe 2011
Raul Maia & Thomas Steyaert - "The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin" - v koprodukci Jardin d'Europe 2011
Cecilia Lisa Eliceche - "Cow's Theory" (premiéra) – divoká karta Jardin d'Europe 2011

Hlavní cena s dotací 10 000 EUR byla nakonec udělena choreografii s názvem "A gesture that is nothing but a threat" Sofie Dias a Vitora Rorize z Portugalska. Kromě toho si vítězové odnesli i plastiky z dílny rumunského výtvarníka Doru Dumitresca.
Stáží v ImPulsTanz (Rakousko) a Workspace Brussels/Ultima Vez (Belgie) se zúčastní Clément Layes, respektive Cecilia Lisa Eliceche .
Práce Sofie Dias a Vitora Rorize byla oceněna především za "jejich důkladně promyšlený a detailně probádaný vztah mezi slovem, hlasem a zvukem a jejich zobrazením. Dílo nabývá osobní identity svým zapojením do probíhajícího zkoumání choreografie prostřednictvím fyzické a tvůrčí práce; současně s tím však také otevírá poetický prostor myšlenek, pocitů a, jak oba umělci předvedli, i velmi intimního zjištění." eXplore dance festival
Nejvýznamnější divadla a muzea v Bukurešti hostila širokou škálu tanečních událostí. Program letošního ročníku eXplore dance festivalu zahrnoval na 30 představení, 15 tanečních filmů (prezentovaných ve spolupráci s Cinedans Festivalem v Amsterdamu), 8 workshopů, 5 přednášek, diskuze u kulatého stolu, stejně tak jako řadu specifických akcí a programů. Namátkou jmenujme Meet the Next Generation, což je mezinárodní intenzívní vzdělávací program pro mladé choreografy, nebo již zmiňované Critical Endeavour a Prix Jardin d’Europe, což jsou počiny konané v rámci European Project Jardin d’Europe.
Festival opět přinesl rozličná díla světoznámých umělců i začínajících choreografů, která nabízí široký pohled na nejdůležitější směry v oblasti současného tance a performancí. Uznávaní choreografové, jako například Meg Stuart, Boris Charmatz, Philipp Gehmacher, Eszter Salamon, Jonathan Burrows a další, zde tak představili svou práci po boku jedněch z nejslibnějších a nejkreativnějších začínajících evropských umělců.
Organizační tým eXplore dance festivalu také s potěšením oznámil úspěšné vyjednání tříletého spolufinancování této akce, počínaje letošním ročníkem, ze strany Evropské unie, respektive jejího Kulturního programu 2007-2013, což je vnímáno jako projev uznání s významným dopadem na další rozvoj festivalu. Zdroj :

www.jardindeurope.eu

Témata článku

Francie

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: