ProART Company uvede Píseň pro Viktorku

ProART Company zve na premiéru Písně pro Viktorku, kterou navazuje na poetickou a literární dramaturgickou linii započatou již dříve v Blatném, Holanovi či Ortenovi. Tentokrát se inspirací pro osud ikonické postavy Viktorky stala tvorba a život Boženy Němcové a Jaroslava Seiferta. V režii a choreografii Martina Dvořáka se představí Kateřina Janečková, Lucie Hrochová, Dušan Sitek a Martin Dvořák s hudebním doprovodem manželů Havlových. Premiéra proběhne 21. listopadu 2022 v pražské Werichově vile.

ProART Company uvede Píseň pro Viktorku

ProART Company uvede Píseň pro Viktorku

Multižánrový scénický projekt vychází ze Seifertovy básně Píseň o Viktorce a rozvíjí tuto básnickou skladbu jako milostný dopis Seiferta Němcové. Příběh slavné knižní postavy Boženy Němcové se tu zrcadlí na pozadí spisovatelčiných dopisů, které psala svým osudovým mužům.

Jedná se o dopis básníka, který (tak jako mnozí před ním) vzplanul k Němcové láskou. Jeho cit však na rozdíl od notoricky známých vztahů básnířky přetrval, básnířku přežil a Seifert své „vyvolené“ – mimo jiné právě v podobě skladby Píseň o Viktorce – vystavěl zasloužený pomník. Seifertův opus i jeho obdiv jsou tak určitým zadostiučiněním pro autorku, jejíž skutečné milostné vztahy nedošly naplnění a jejíž osud, pokud jde o lásku, nachází obraz spíš v tragickém příběhu Viktorky „šílené láskou“.

Zdroj: ProART Company

Témata článku

Martin DvořákPíseň pro Viktorku

ProART Company

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: