ProART uctí památku Horákové, Palacha a Pasoliniho

ProART uctí památku Horákové, Palacha a Pasoliniho

ProART uctí památku Horákové, Palacha a Pasoliniho

ProART Company uvede v premiéře s názvem JAN trojdílný taneční večer choreografů Martina Dvořáka a Nira Ben Gala věnovaný mučedníkům a obětem doby 20. století. Společným jmenovatelem tu však nejsou dramatické okolnosti smrti tří hrdinů, ale naopak jejich životní odkaz společnosti a inspirující přesah do současnosti 21. století. Rebelové, kritikové, oběti doby a společnosti: Pier Paolo Pasolini - Milada Horáková - Jan Palach. Brno - 20. 10. 2013, 19:00 / Divadlo na Orlí / Hudebně-dramatická laboratoř JAMU Praha - 23. 10. 2013, 11:00 a 18:00 hod. / Památník na Vítkově Choreografie: Martin Dvořák a Nir Ben Gal Hudba: Edgar Omar Rojas Ruiz, Philip Glass, Franz Schubert Účinkují: Irene Bauer, Martin Dvořák, Alena Pajasová a Edgar Omar Rojas Ruiz Pro tento projekt byl ke spolupráci přizván izraelský choreograf světového renomé Nir Ben Gal, který se poprvé představil v Čechách v roce 1992 na festivalu Tanec Praha. V loňském roce zaznamenal jeho soubor Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company svůj nový comeback na mezinárodní taneční scénu na ProART Festivalu. Po návštěvě Company ProART v Izraeli chceme navázat na tento inspirativní umělecký a přátelský dialog tímto společným projektem. České národní téma Jana Palacha nemusí být cizí ani choreografovi z Izraele, v jehož kulturně-politickém podhoubí není o činy podobného charakteru či významu nouze.
ProART tímto projektem pokračuje v dramaturgické linii projektů se společensko-politickou tematikou (předcházela představení Reality Boulevard, Těla v ohrožení). Úvodní částí večera je choreografie inspirována soudním výslechem a následným posledním dopisem nejznámější oběti justiční vraždy během komunistických politických procesů v 50. letech minulého století za vykonstruované spiknutí a velezradu - Milady Horákové. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.
Pohybový a výrazový slovník má odrážet věcnou a emocionální stránku člověka, který si je vědom své neviny a přesto je schopen vypovídat pravdivě ve svůj neprospěch. Následnou smrt pak dokáže přijmout s vyrovnaností, smířením a odpuštěním. Druhá část večera je věnována italskému spisovateli, básníkovi, malíři a především režisérovi - Pieru Paolu Pasolinimu. Tento kus je vnímám jako rozhovor mezi tanečníkem a hudebníkem nad zadaným tématem - uměleckým odkazem člověka, který se pro své radikální a kritické názory stal obětí své vlastní společnosti.
Italský režisér, scénárista, komunista a věčný provokatér Pier Paolo Pasolini se narodil 5. března 1922 v Boloni v Itálii. Po skončení druhé světové války, tento zatím jen učitel italštiny vstupuje do komunistické strany. Odsud je po třech letech v roce 1949 vyloučen pro své homosexuální sklony, nicméně jeho extrémně levicové přesvědčení mu vydrží až do smrti v roce 1975. Ve vlastní choreografii vystoupí Martin Dvořák za hudebního doprovodu autora hudby Edgara Omara Rojas z Mexika. Třetí část je inspirována odkazem Jana Palacha, studenta historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti, po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze. Tvůrcem choreografie je renomovaný izraelský choreograf Nir Ben Gal. Pořádá ProART ve spolupráci s: Divadlem na Orlí/Hudebně-dramatickou laboratoří JAMU a Národním Muzeem v Praze - Památníkem na Vítkově Za finanční podpory hl.m. Prahy, statutárního města Brna a Nadace Život umělce LINK K PROJEKTU: http://www.proart-festival.cz/cz/jan-sfida-furioso/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: