ProART uvede nové choreografie na hudbu Janáčka a Ištvana

ProART uvede nové choreografie na hudbu Janáčka a Ištvana

ProART uvede nové choreografie na hudbu Janáčka a Ištvana

ProART Company uvede 9. prosince 2012 v Divadle Rokoko v režii Martina Dvořáka a Isiry Makuloluwe premiéru nové tanečně-divadelní inscenace STRING QUARTETS. Projekt je inspirován literárními díly tří autorů: L.N.Tolstoj, Z.Janáčková, J.Neruda. – na pozadí tří smyčcových kvartetů L. Janáčka a M. Ištvana. Multižánrové představení propojí současný tanec s živým hudebním doprovodem a mluveným slovem. „String Quartets k sobě pomyslně poutají emoce, myšlenky a energie lidí žijících a tvořících v odlišných dobách a za jiných okolností. Naší snahou je najít mezi nimi prvky, které je spojují. Publikum tedy nesleduje lineární jevištní příběh s jasným začátkem a koncem. Je čistě na fantazii diváka, které obrazy a vzájemné souvislosti v našem večeru odkryje,“ uvedl jeden z choreografů, tanečník a umělecký ředitel ProART Company Martin Dvořák.
Soubor současného tance ProART Company navazuje tímto projektem na předchozí inscenaci Beethoven-Tolstoj-Janáček: Kreutzer Sonata, která byla uvedena premiérově na podzim minulého roku taktéž v Divadle Rokoko. V tématické návaznosti otevírá celý večer smyčcový kvartet Leoše Janáčka Kreutzerova sonáta, rozvinutý o druhé Janáčkovo dílo – Listy důvěrné, věnované jeho životní múze Kamile Stösslové. Stavebním kamenem a inspiračním zdrojem Dvořákovy choreografie se stává nejen Janáčkův vášnivý vztah k provdané ženě, ale také vzpomínky jeho ženy Zdenky.
Večer uzavírá kvartet moderního skladatele Miloslava Ištvana. Tvůrcem třetí části je choreograf Isira Makuloluwe ze Srí Lanky, který našel k Ištvanově skladbě cestu přes povídku národního klasika Jana Nerudy – U tří lilií. Choreografie s názvem Ištvan: 1951 byla premiérově uvedena v rámci letošního ProART Festivalu na jevišti Divadla Bolka Polívky v Brně.
Celou inscenaci bude hudebně doprovázet a spoluvytvářet Graffovo kvarteto, které patří mezi přední česká kvarteta mladé generace. Soubor získal řadu ocenění, mimo jiné obdržel za interpretaci Janáčkových kvartetů dvakrát cenu Nadace Leoše Janáčka.
Brněnská premiéra projektu se pak bude konat v novém moderním divadle: 14. 12. v Divadle na Orlí (Hudebně-dramatická laboratoř JAMU). Reprízy 15. 12. v Domu T&D v Bratislavě a 16. 12. opět v Brně v Divadle na Orlí. ProART Company je profesionální tanečně-divadelní soubor v produkci ProART o.s., které každoročně organizuje Mezinárodní multižánrový workshop a festival ProART. Soubor pracuje v neoklasickém, moderním i současném stylu. Na naší scéně funguje sedm let, za tu dobu vytvořil přes 20 celovečerních projektů či komponovaných večerů kratších choreografií. Kromě stěžejní tvorby Martina Dvořáka má soubor zkušenosti ze spoluprací s 8 zahraničními choreografy. Pro ProART Company je typická práce s vážnou hudbou, nadžánrové propojování a hledání nových vyjádření a konceptů pro již existující hudební či literární zadání. Soubor hostuje v Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku, Švýcarsku, Izraeli, Portugalsku a Maďarsku. Více: http://www.proart-festival.cz/projekty.html Martin Dvořák je nezávislý tanečník, choreograf a umělecký ředitel ProART Company a ProART Festivalu. V současné době je hostujícím sólistou Baletu Landestheather Linz. Za svou 15letou profesionální kariéru spolupracoval s více než 40 choreografy mezinárodní či domácí taneční scény. Vlastní choreografické tvorbě se věnuje souvisle od roku 2003 a na svém kontě má v současné době skoro 30 úspěšně uvedených projektů. Isira Makuloluwe je nezávislý tanečník a choreograf pocházející ze Srí Lanky. Tančil s několika soubory širokou škálu repertoáru v USA a Evropě. Před odchodem na volnou nohu byl 10 let šéfem svého vlastního souboru v Paříži. Jeho díla pro baletní a současné taneční soubory je možné vidět na několika evropských jevištích a jeho poslední práce byla vytvořena pro Phoenix Dance Theatre ve Velké Británii. Více: http://www.dancetheatremedia.com/ Graffovo kvarteto patří mezi přední česká kvarteta mladé generace. Vzniklo v roce 1997 na brněnské konzervatoři. Soubor již za dob studií na konzervatoři a HF JAMU získal celou řadu laureátských titulů na mezinárodních soutěžích, za interpretaci kvartetů Leoše Janáčka pak dvakrát cenu Nadace Leoše Janáčka (2001, 2003). V roce 2005 získalo kvarteto zvláštní cenu francouzské asociace „Forum Voix Etouffés“. V roce 2008 získal soubor prestižní Cenu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii. Graffovo kvarteto vystoupilo na stovkách koncertních pódií tří světadílů (Evropa, Amerika a také Afrika). Nahrávky souboru pořídily rozhlasové stanice nejen v Evropě, ale i v zámoří (Český, Slovenský, Chorvatský rozhlas, BBC atd.). Graffovo kvarteto realizovalo rovněž nahrávky na CD. Nahrávka kvartetů Haydna, Mendelssohna a Suka byla označena jako „Nahrávka měsíce“ na prestižním britském hudebním portálu MusicWeb International. Více: http://www.graffequartet.unas.cz/ Zdroj: ProART

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: