Probíhá festival TANEC PRAHA 2012 DĚTEM, vyvrcholí v pátek a sobotu hravým francouzským představením pro děti

Probíhá festival TANEC PRAHA 2012 DĚTEM, vyvrcholí v pátek a sobotu hravým francouzským představením pro děti

Probíhá festival TANEC PRAHA 2012 DĚTEM, vyvrcholí v pátek a sobotu hravým francouzským představením pro děti

Veřejné tvůrčí dílny, představení, diskuse, prezentace či pohybové hry, jejichž společným tématem je zapojení dětí, popřípadě i rodičů do víru tance a pohybu – to vše nabízí festival TANEC PRAHA 2012 DĚTEM, jehož pátý ročník začal jako prolog festivalu TANEC PRAHA již v pondělí 28. května. V pražském divadle Ponec, Studiu ALTA a Domě dětí a mládeže Praha 3 – Ulita potrvá do 2. června. „Hlavní myšlenkou letošního ročníku je podpořit dětskou hravost, vnímavost pohybu a prostředí kolem nás a v nás. Děti se zapojí do tvůrčího procesu a vyzkouší si své tanečně-pohybové schopnosti spolu s profesionálními umělci,“ říká Dana Nekardová, koordinátorka projektu TANEC PRAHA 2012 DĚTEM. Vrcholem programu jsou tři uvedení představení ZigZag francouzského souboru étantdonné (1. června – 10.00, 17.00, 2. června – 15.00 / Divadlo Ponec). Tvůrci představení charakterizují jako „sólo pro děti od tří let a všechny ty, kteří v sobě stále mají kus dítěte, inspirované prvními dětskými pohyby, od lezení po čtyřech, až po první kroky, skoky a žabáky“. Děti i dospělí si mohou hrát, chvíli se potloukat po krajině animovaného filmu, zapojit fantazii a inteligenci a pomoct tanečnici nalézt nové způsoby, jak se dostat do cíle. V prostoru, v němž se zároveň odehrává svérázný animovaný film, čekají mnohá překvapení. Více informací o programu na www.tanecdetem.cz.
Festival zahájila tvůrčí dílna k připravované interaktivní tanečně-pohybové inscenaci Karneval zvířat, vznikající na motivy stejnojmenné hudební suity francouzského skladatele Camille Saint-Saënse. Premiéra Karnevalu zvířat, jehož producentem je Divadlo Ponec, se uskuteční 2. října 2012. „Hudební, pohybová a výtvarná dílna nabízí pohled do tvůrčí `kuchyně` – jedinečné setkání s principy a postupy pohybového a tanečního divadla. Děti se stanou součástí tvořivého, inscenačního procesu, vyzkouší si nejen, jak pracuje choreograf, dramaturg, tanečník či hudební skladatel, ale zároveň se spolu s tvůrci zaměří na pohyb jednotlivých zvířat, jejich rytmus a rozehrají příběh světla – stínu – ticha – zvuku – nehybnosti i tance,“ lákají tvůrci představení.
Festival doplnilo v úterý vystoupení souborů z celostátní přehlídky dětských skupin scénického tance Kutná Hora 2012, která je nejvýznamnější akcí v ČR v oblasti dětského scénického tance od roku 1968. Výběr a prezentace děl probíhá ve spolupráci s Nipos Artama. Pro diváky připravil festival prezentace dílen a další zajímavosti včetně veřejné diskuse s odborníky z ČR i zahraničí o možnostech přínosu výuky předmětu Taneční a pohybová výchova na základních školách.
Vhled do pohybové práce vycházející z techniky Body-Mind Centering (BMC) nabídne 31. května od 9.30 ve Studiu ALTA otevřená hodina pod vedením lektorek Anny Caunerové a Andrey Opavské. Hodina ve formě pohybových her je určená dětem od 14 do 24 měsíců a jejich rodičům. BMC je pedagogický a terapeutický přístup analyzující vztah mezi pohybem, dotykem, tělem a vědomím. Cílem této metody je podpora psychomotorického vývoje dítěte. „Zaměříme se na prohloubení vzájemného vztahu mezi dítětem a rodičem, využijeme dotek, pohyb a cílenou stimulaci pomocí hraček,“ vysvětlují lektorky. Po skončení hodiny bude následovat opět diskuse otevřená i široké veřejnosti. Zdroj: TANEC PRAHA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: