Projekt Balet v kině do nové sezóny

Projekt Balet v kině do nové sezóny

Projekt Balet v kině do nové sezóny

Projekt Balet v kině nachází mezi diváky stále větší oblibu. Letos nabídku baletů z moskevského Bolšoje a Pařížské opery rozšíří přenosy z londýnského Královského baletu a záznamu z Birminghamského baletu. Hlavním lákadlem sezóny je historicky první představení na světě ve  3D - Giselle z Mariinského baletu  v Petrohradě, představení bude promítáno ve 20 českých kinech během víkendu 21.–23. října. Kompletní seznam participujících kin a časy promítání na www.baletvkine.cz.
Sezónu zahájí přenos baletu Esmeralda z moskevského Bolšoje 9. října v 16,45. Přenosem se nejen zahájí sezóna Baletu v kině, ale balet bude i prvním slavnostním představením z nově zrekonstruované budovy Velkého divadla, která byla uzavřena několik let. Během přenosu budou k vidění i záběry z nově zrekonstruované budovy.
Klasický balet Esmeralda je dílem velikána ruského baletu Mária Petipy na motivy známého románu Victora Huga Chrám Matky Boží o krásné cikánce a hrbatém zvoníkovi Quasimodovi. V přenosu uvidíme inscenaci Jurije Burlaky a Vasilije Medveděva z roku 2009 v duchu tradice Maria Petipy. V titulní roli účinkuje Maria Alexandrova.
V Praze bude poprvé balet přenášet holešovické  Bio Oko (www.biooko.net). Kompletní seznam kin podílejících se na tomto přenosu v celé ČR naleznete na odkazu http://www.baletvkine.cz/tituly/esmeralda/.
V souvislosti s přenosy z Bolšoje diváci pocítí důležitou změnu - zrušení zimního času v Moskvě. V důsledku tohoto posunu budou zimní přenosy začínat už v 15:45 našeho času. Pro přehled časy začátků všech Bolšoj přenosů: Esmeralda 9.10. v 16:45; Spící krasavice 20. 11. v 15:45; Louskáček 18.12. v 15:45; Korzár 11.3. v 15:45; Světlý pramen 29. 4. v 16:45; Raymonda 24.6. v 16:45). Zdroj: Balet v kině Foto: E. Fetisova

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: