Projekt Cesty Cirku La Putyka nabídne v nové verzi téměř 60 účinkujících

Soubor Cirk La Putyka uvede od 23. dubna 2022 v šapitó Azyl78 na holešovickém Výstavišti novou verzi svého největšího a nejnáročnějšího představení Cesty. Vedle výpravných scén z historie tradiční cirkusové rodiny Kludských, minulosti a současnosti souboru a jeho aktivit v době koronaviru bude představení v režii Rosti Nováka ml. reflektovat nové směry, kterými se v současnosti začal Cirk La Putyka i kvůli válce na Ukrajině ubírat. Diváci se budou moci opět těšit na vrcholný nový cirkus plný akrobacie, žonglování, tance a náročných čísel s velkolepou scénou a živou hudbou. Tentokrát uvidí díky účasti šestnácti studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění téměř šedesát herců, akrobatů, tanečníků a hudebníků - nově také například kompletní dvojici Duo Stauberti s akrobacií na perské tyči, jedny z nejlepších světových cyrwheelerů na světě Charlieho Wheelera a Oleho Lehmkuhla nebo finského artistu Teemu Sköna. Představení Cesty bude Cirk La Putyka uvádět v šapitó Azyl78 do 14. května 2022.

Cesty. Foto Pavlína Saudková.

Cesty. Foto Pavlína Saudková.

Představení Cesty začalo vznikat jako oslava desátého výročí našeho souboru. Kvůli koronaviru se jeho několikrát odložená premiéra v září loňského roku stala pro nás i diváky návratem ke společně sdílenému živému zážitku. Za těch šest měsíců od posledního vyprodaného představení se však udála řada věcí - především válka na Ukrajině,“ říká Rosťa Novák ml.

Oproti původní zářijové verzi dojde k výměně některých účinkujících. Navíc své umění ukáže dvacet studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, které soubor Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války na Ukrajině dostat do Prahy do bezpečí. „Vzhledem k tomu, že máme docela dost času na zkoušení, snažíme se pracovat i na hotových scénách z loňského roku. Naše mladá krev - Young Bloods - má nové zkušenosti, které se ve výsledné podobě určitě projeví. Studenti z Ukrajiny se stali nedílnou součástí našich životů. Jdeme nyní po společné cestě, která nevíme, kam vede. Ale jdeme po ní spolu a snažíme se žít svobodně a v bezpečí spojeni cirkusovým uměním,“ vysvětluje Rosťa Novák ml. Na vzniku představení se tak nyní podílí včetně produkčních a techniků tým téměř 80 lidí.

Jsme fascinováni cirkusovým uměním. Uměním, které je plné opravdovosti, svobody, risku, poezie, smíchu, slz, potu, bolesti a souhry. Které je plné respektu a důvěry a je tu s námi několik století. Cirkus je umění, které nás uhranulo a přivedlo nás k projektu Cesty. Jsme fascinováni tímto těžkým řemeslem i specifickou divadelní poezií cirkusové manéže,“ uvedl Rosťa Novák ml. při vzniku představení. 

V Cestách projdou diváci společně s umělci čtyři cesty, které jsou důležité pro soubor, jeho tvůrce, akrobaty, tanečníky, herce, scénografa, kostýmního výtvarníka, technickou složku i produkci. „Cesty, po kterých jsme šli, po kterých bychom chtěli jít a na kterých hlavně chceme být s vámi,” říká Novák. První z cest je inspirovaná největším evropským Cirkusem Kludský, jeho stanem se třemi manéžemi pro deset tisíc lidí, největšími cirkusovými čísly a drezúrami. „Láskou k řemeslu. K poezii cirkusu a cirkusové manéži. K neuvěřitelným příběhům a skutečnostem. K opravdové cirkusové magii,” doplňuje Novák. Druhá cesta trvá již třináct let. Kráčí po ní přímo soubor Cirk La Putyka a je o osobnostech, které jej tvoří. Je o multifunkčnosti a opravdovosti. Třetí cesta je ta, která se dotkla všech v posledním roce. „Opustili jsme divadla a hledali cesty k divákům. Kde všude jsme se setkali s cirkusem, tancem, divadlem? Kde všude se podařilo držet kulturu při životě? Toho diváci byli a jsou součástí,” líčí Novák. Poslední inspirační cestou je pak přímo den, kdy návštěvníci usednou v šapitó Azyl78 a kdy je celá cirkusová rodina bude moci přivítat.

Zdroj: Jiří Sedlák - ArtsMarketing.CZ

Témata článku

CestyRostislav Novák ml.

Cirk La Putyka

Azyl78

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: