Projekt finské režisérky Jenni Kokkomäki In/To Dark v Teatru NoD

Projekt finské režisérky Jenni Kokkomäki In/To Dark v Teatru NoD

Projekt finské režisérky Jenni Kokkomäki In/To Dark v Teatru NoD

Pražské Teatro NoD bude 8. prosince hostit uznávanou finskou divadelní umělkyni Jenni Kokkomäki, která přiveze i svůj zbrusu nový multimediální projekt In/To Dark, na němž spolupracovala s norskou vizuální umělkyní Lailou Evensen. Hlavním motivem tohoto divadelního představení je tma jako aktuální (nejen) severoevropská realita. Obě tvůrkyně se rozhodly z této situace vyjít a hledat pozitivnější významy tohoto fenoménu. Co jiného než frustrace, únava a deprese je tma? Lze ve tmě najít útěchu? To jsou hlavní otázky tohoto mimořádného projektu, který bude i posledním mezinárodním projektem v programu Teatra NoD v roce 2012.
Jenni Kokkomäki je již zavedenou finskou divadelní umělkyní, jejíž zájem se dlouhodobě profiluje v oblasti videoartu, současného tance a autorské performance. Ve svých pracích často pracuje s interaktivním uměním a novými médii. V jednom ze svých posledních projektů Ashes spolupracovala i s českými tanečníky a performery, takže české prostředí jí není neznámé. Jiný její projekt – Seal Me Beneath – byl v prostoru NoD také prezentován.
Jenni se po třech letech vrací opět do Čech s projektem In/To Dark, který jako by do Teatra NoD patřil. V současné době víc než aktuální téma ospalých zimních dnů a převládající tmy se Jenni rozhodla prozkoumat společně s norskou umělkyní v oblasti videoartu Lailou Evensen. Obě tvůrkyně se vydaly na společnou cestu s cílem najít o něco pozitivnější významy této nejen severoevropské skutečnosti, na níž je nahlíženo jako na svébytný fenomén. „Jenni ve své tvorbě kombinuje taneční divadlo s projekcí a velmi sofistikovaným způsobem pracuje i se zvukem. Nepoužívá klasické taneční prvky, ale snaží se hledat pohyb, který skrývá vnitřní pocity člověka. Nutno podotknout, že většinou se jedná o temnější, pudové stránky lidského jednání, což projekce, důmyslný lightdesign a zvuk jen podtrhují. Technická stránka jejích projektů je zásadní,” vysvětluje šéfdramaturg prostoru Adam Halaš.
Projekt In/To Dark měl svou premiéru v listopadu v divadelním prostoru Theatre Naamio & Höyhen v Helsinkách a po představení v NoD poputuje i do norského Stavangeru. In/To Dark bude uvedeno v prostoru NoD v sobotu 8. prosince 2012 od 20:00. Vstupenky v ceně 250 Kč a 180 Kč pro studenty jsou v předprodeji v sítích Ticketportal a SMS Ticket a k zakoupení v NoD každý všední den od 16 do 20 hodin. Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: