První černošská tanečnice Staatsballettu obvinila soubor z rasismu. Kazila prý estetiku sboru

Francouzská tanečnice Chloé Lopes Gomes obvinila z rasismu berlínský Staatsballett. Od ledna 2018 v něm působila jako první černošská členka. Baletní mistrová měla Gomes opakovaně říkat, že svou barvou pleti kazí souboru estetiku, anebo ji nutila pudrovat si obličej na bílo.

Chloé Lopes Gomes. Foto Instagram.

Chloé Lopes Gomes. Foto Instagram.

Devětadvacetiletá tanečnice obvinila z rasistického chování zejména baletní mistrovou, s níž pracovala podstatnou část veškerého času v souboru. Ta ji prý nutila napudrovat si obličej na bílo na Labutí jezero, a odmítla jí dát bílý závoj na představení Bajadéra. „Protože je bílý a ty jsi černá,“ měla mistrová údajně odůvodnit.

Gomes si stěžovala, že ji zmíněná zaměstnankyně několikrát řekla, že její barva pletí není esteticky vhodná. Často měla říkat také, že sboristka není v řadě, přesto že si podle vlastních slov řadu držela. „Nejde o to, že bych neunesla kritiku, ale to jsou základy, které jsem se učila od tří let,“ řekla pro The Guardian. „Nemáš řadu a jde to vidět, protože jsi černá,“ měla jí mistrová údajně říkat.

„Už den poté, co mě přijali, řekla baletní mistrová mé kolegyni, že byla chyba mě vzít, protože černá tanečnice kazí estetiku,“ tvrdí Gomes. Měla ji také nutit napudrovat si obličej na bílo, aby zapadla do sboru v Labutím jezeře. Obviněná zaměstnankyně Staatsballettu se ke kauze odmítla vyjádřit.

Podle tanečnice také Staatsballett selhal jako instituce, neboť nebyl schopen s rasismem nic dělat, i když se obrátila na management. Tanečníci často výměně mezi Gomes a baletní mistrovou nerozuměli, neboť spolu musely komunikovat rusky. Mistrová totiž neovládá angličtinu ani francouzštinu, a Gomes zase němčinu. Jelikož ale sboristka studovala při Velkém divadle v Moskvě, ruštinu ovládá.  Pokud si kolegové přeci jen rasismu všimli, báli se podle Gomes cokoliv říct.

Chloé Gomes se nakonec obrátila na asistenta uměleckého ředitele Johannese Öhmana, který zajistil, že si nemusela bělit obličej. V lednu tohoto roku však nečekaně ukončil pracovní poměr se Staatsballettem, a chování baletní mistrové se podle Gomes ještě zhoršilo.

Vyjádření ke kauze vydal baletní dům tento týden. „Hluboce nás zasáhlo, když se ukázalo, že jsou v našem soubory přítomny rasismus a diskriminace. Musíme pracovat na nezbytných dovednostech a nástrojích, které jsou potřebné k vypořádávání se s těmito problémy,“ napsala umělecká šéfka baletu Christiane Theobald, která se prý o šikaně dozvěděla až letos v září, když Gomes zaslala dopis managementu Staatsballettu, který podepsali i někteří její kolegové.

Měsíc po zaslání tohoto dopisu těleso s Gomes rozvázalo pracovní smlouvu. Údajně to mělo být kvůli snižování stavů vinou koronavirové pandemie. Krátce na to však byla Gomes obsazena do speciálně upraveného provedení baletu Giselle, v němž tančilo 12 namísto 24 členek souboru. Zda Staatsballett zvažuje obnovení smlouvy pro Chloé Gomes, instituce nechtěla komentovat.

Zdroj: The Guardian

Témata článku

Chloé Lopes Gomes

Staatsballett Berlin

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: