První inscenace Baletu Bratislava Romeo a Julie – předpremiéra za dveřmi

První inscenací nového tanečního souboru Balet Bratislava bude slavný příběh tragické lásky Romea a Julie v choreografii Mária Radačovského. Premiéra se uskuteční 11. listopadu 2011 v Divadle Nové Scéna v Bratislavě. Předpremiéra se ale koná již v neděli 23. října v Nitře.
Od srpna 2011 zkouší šestnáct členů nově založeného souboru Balet Bratislava inscenaci Romeo a Julie na motivy Williama Shakespeara. Slavný příběh veronských milenců s tragickým koncem se divákům v Bratislavě představí v magické datum 11. 11. 2011. Choreografie Mária Radačovského na hudbu Sergeje Prokofjeva měla světovou premiéru 13. května v americkém městě Grand Rapids v divadle Peter Martin Wege Theatre, tančili ji členové souboru Grand Rapids Ballet Company. Choreograf Mário Rdačovský so slovenské verze zapojil dramaturgyni Miroslavu Kovářovou, scénografa Marka Holého a kostýmní výtvarnice Dianu Strauszovou a Dorotu Cikánkovou. Romantický příběh uvidí předpremiérové obecenstvo vyprodaného Divadla Andreja Batata v Nitře 23. října 2011. Reprízy v bratislavském Divadle Nové scéna jsou naplánovány na 12. a 24. listopadu a 28. prosince. V listopadu čeká soubor hostování v Teatrul Naţional de Operetă v rumunské Bukurešti v rámci festivalu Life is Beautiful 2011.
Balet Bratislava tvoří šestnáct stálých členů, kteří pochází nejen ze Slovenska, ale i z dalších zemí Evropy, Ameriky i Asie. V titulní úloze Julie se budou alternovat Katarína Košíková, Natália Némethová a Veronika Hollá. Romea ztvární kanadský tanečník francouzského původu Arthur Aram a slovenský tanečník Peter Dedinský. Mezi další členy souboru souboru patří Dan Datca z Rumunska, Daniela Corbeila z Kanady, Tamás Csizmadia z Maďarska, Scarlet Hollands z Velké Británie, Andrej Szabó, Dominik Vačok Katarína Kaanová a Klaudia Bittererová ze Slovenska, Alexa Capareda z Filipín, Ital Luca Scarpa, Natasa Dudar se srbsko-lucemburskými kořeny. V rámci inscenace Romeo a Julie se souborem spolupracují externě další tanečnice, Viktória Árvová, Barbora Blahová a Andrea Pinková. Vzhledem ke komornímu charakteru souboru budou členové BB tančit v různých obsazeních a střídat sólové i sborové party. Balet Bratislava je nezávislé taneční těleso zaměřené na neoklasický balet. Vzniklo na jaře 2011 a deklaruje cíl „přinášet profesionální a umělecky kvalitní inscenace a stát se respektovaným souborem v mezinárodním kontextu.“ Chce prorazit doma i v zahraničí, v divadlech i na festivalech. Soubor v sezóně 2011/2012 ještě nabídne choreografie slovenských tvůrců Stanislavy Vlčekové, Šárky Ondrišové, ale i zahraničních umělců. Ve druhé polovině sezóny na diváky čeká večer složený z děl Jiřího Kyliána, Libora Vaculíka a Petra Zusky.
Balet Bratislava plánuje spolupráci s dalšími evropskými umělci, kteří v současnosti určují trend v tanečním umění. Ambicí souboru, který vedou Márido Radačovský a Miroslava Kovářová, je přiblížit tvorbu významných choreografů, jakými jsou Nacho Duato, Ohad Naharin, Mats Ek, James Kudelka, Crystal Pite, Azour Barton, Alexander Ekman, Francesco Nappa aj. Zdroj: Balet Bratislava

Témata článku

Slovensko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: