První ročník Noci divadel se setkal s mimořádným zájmem veřejnosti

Více než osm desítek divadelních souborů ze 24 českých a moravských měst přivedlo v sobotu 16. listopadu do ulic a do divadel přes 40 000 návštěvníků. Tento premiérový český ročník evropského projektu Noc divadel organizoval Institut umění – Divadelní ústav (IDU). „Jsme velmi rádi, že Noc divadel vyvolala takový zájem, návštěvnost předčila naše očekávání. Rádi bychom poděkovali všem divadlům za jejich nasazení i návštěvníkům za jejich přízeň. Doufám, že se příští rok na této velké divadelní slavnosti všichni opět setkáme,“ říká Pavla Petrová, ředitelka IDU.
Noc divadel má svou tradici ve městech po celé Evropě. Vždy během třetí listopadové sobotní noci nabízí příležitost seznámit se s divadelním prostorem a herci v neopakovatelné atmosféře. I v České republice se tato akce setkala s vřelým přijetím a společný potlesk, který se v 19.00 rozlehl všemi scénami, se stal opravdu magickým okamžikem. Brněnská divadla se spojila a připravila si společný program na ulicích i v divadlech. „Lampiónového průvodu se zúčastnilo přes tisíc diváků. V Brně celá Noc divadel dopadla zcela nad naše očekávání. Městskou příběhovou hru Múze na stopě hrálo celkem 600 lidí a ceny za splnění všech úkolů v osmi brněnských divadlech si odneslo 400 z nich,“ říká Ondřej Navrátil z Centra experimentálního divadla v Brně.
V zákulisních prohlídkách jsme provedli více než 250 diváků a celkových návštěvníků Noci divadel u nás bylo minimálně ještě jednou tolik. Takový zájem nás samozřejmě velice potěšil a už nyní se těšíme na další ročník Noci divadel,“ říká Věra Ernstová z Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.
Také v Klicperově divadle v Hradci Králové proběhla Noc divadel ve velkém stylu. Největším lákadlem byla možnost nahlédnutí do míst, která jsou běžně divákům při představení skrytá – tajemství jevištního prostoru a specifické divadelní techniky. Velký zájem vzbudila možnost vstoupit do Klubu diváků, který Klicperovo divadlo u příležitosti první Noci divadel založilo. Kromě výhodného abonmá zajistí členství v Klubu diváků návštěvu mimořádných akcí a další zvýhodnění např. při nákupu vstupenek na vybraná představení. Diváci také využili možnost nakoupit Dárkové poukazy a Kuponové předplatné jako vánoční dárek.
Institut umění – Divadelní ústav jako organizátor akce otevřel informační středisko k pražskému programu ve svém sídle v Celetné ulici 17 v Praze 1. Už hodinu po poledni začali proudit zájemci, kteří si nechali poradit s plánováním programu. „Některé prohlídky divadel i představení sice vyžadovaly předchozí rezervaci, ale i na poslední chvíli si návštěvníci mohli vybírat z více než dvaceti volně přístupných pražských divadel,“ říká koordinátorka akce Eliška Míkovcová. Za celý den prošlo informačním bodem přes 600 lidí. Například Švandovo divadlo bylo v rámci Noci divadel úplně plné. „I přes netradiční pojetí vstupu (bez možnosti rezervace a zadarmo) jsme zvládli situaci a tento formát bychom do příštích let divadlům doporučili. Za celou Noc divadel se ve Švandově divadle vystřídalo přibližně tisíc návštěvníků,“ dodává Jitka Dvořáková ze Švandova divadla. Podobně „průchozí“ dramaturgii představilo také Divadlo DISK, kde se za večer vystřídalo přes 1300 diváků.
Noc divadel 2013 nabídla divadlům velkou příležitost otevřít se i jiným lidem než svým pravidelným divákům. Odezva návštěvníků byla natolik pozitivní, že už nyní se divadla začínají připravovat na další rok, aby mohla v sobotu 15. listopadu 2014 nabídnout příchozím ještě zajímavější a pestřejší zážitky. „V příštím roce chystáme i větší propojení s dalšími evropskými zeměmi, kde Noc divadel probíhá,“ doplňuje Martina Černá, vedoucí Oddělení mezinárodní spolupráce IDU. Zdroj: IDU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: