První večer Nové generace v roce 2018

První večer Nové generace v roce 2018

První večer Nové generace v roce 2018

Další z večerů Nové generace proběhne 5. dubna 2018 v divadle Disk. V rámci programu se představí čtyři posluchači taneční katedry Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze.

Svou práci představí student třetího ročníku Adam Orszulík. Jeho sólo Ctirad na hudbu Bedřicha Smetany se zabývá aktuálním tématem mužské identity ve společnosti. Dovede novodobý Ctirad být sám sebou – silnou ženou, ať už Vlastou či Šárkou, anebo se poddá konvencím a zůstane navždy jen neúspěšným a nespokojeným mužem, který neměl odvahu bojovat za svou pravdu proti konvencím?,“ptá se Orszulík.
Posluchačka čtvrtého ročníku Eva Urbanová představí sólo Una Dua. „Una dua hledá hranice mezi dvěma póly jedné osobnosti; jedné dominantní a druhé submisivní. Hranice dvou polarit jedné individuality a jejich analogie. Kde jsou? A existují vůbec? Ví o sobě? Může existovat jedna bez druhé?,“ dodává Urbanová.
Studentka prvního ročníku Eva Rézová uvede choreografii Sactio Aurea. Jedná se o dívčí duet vytvořený na téma zlatého řezu.  „Zlatý řez je velmi zajímavá konstanta, která lidstvo po staletí fascinuje svou všeobecností a harmonií. Je nejčastěji vnímán jako ideální - dokonalý  poměr. V čem spočívá jeho dokonalost? Co je pro nás dokonalé?“ zamýšlí se Rézová.
Svojí starší choreografií  Fast food pro duši doplní program i student prvního ročníku Jan Razima. Půjde o kvintet, ve kterém hraje hlavní roli oblečení. „Šaty jako nedobytné kašmírové opevnění dnešní doby. Šaty jako být zamilován do iluze svého vlastního zjevení. Láska pohání a kostmi hýbe. Šaty jako osobní značka rauše, šitého na míru v několika odstínech. Šaty jako nová duchovní potrava nenasytných duší. Šaty jako neschopnost přiblížit se k druhému, jako útěk před sebou samým, jako utonutí v hedvábných dunách na zip,“ uzavírá Razima.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: