Pulsar v roce 2018

Pulsar v roce 2018

Pulsar v roce 2018

Umělecké uskupení Pulsar tanečníků Honzy Malíka a Michala Záhory uvede v roce 2018 koncert pro violoncello, který si klade otázku, kde se hudba dotýká těla a kudy tělo vstupuje do hudby. Sté výročí založení Československa si pak připomene na podzim dvěma pohybovými projekty. Tanečně‑výtvarné dílo Slavnost přichází s tématem hledání identity a vztahu ke své zemi a zavede tanečníky a diváky do malebné krajiny hradu Klenová na Klatovsku. Celovečerní inscenace Výročí má ambici podívat se na typicky české rysy pohledem sebeironie, nadsázky a humoru.

Když jsem učil na ostravské konzervatoři, uvědomil jsem si při návštěvě tamních koncertů, že hodně silně vnímám to, jakým způsobem se hudebníci hýbou, jak pokládají ruce, kde mají uvolnění nebo napětí v těle. A uvědomil jsem si, že před 150 lety tanečníci netančili na hudbu, ale hudba se hrála podle toho, jak se oni hýbali. A řekl jsem si, že něco takového chci taky vyzkoušet a zažít,” popisuje choreograf Michal Záhora, co předcházelo tvorbě Koncertu pro NI.
Stěžejní bylo angažování violoncellisty Petra Šporcla, kterého nadchla představa koncertu, při kterém jsou rovnocennými partnery hudební virtuóz a tanečník. S názvem Koncert pro NI pak přišel režisér Jan Komárek, který dostal za úkol udržet s minimálními prostředky původní ideu projektu, který má komunikovat primárně hudbou, i přesto, že jeho součástí je taneční doprovod. Tvůrčí tým doplňuje módní návrhářka a autorka kostýmu pro interpreta Zuzana Kubíčková. „Je pro nás velkou ctí a radostí, že na programu koncertu jsou nakonec vedle J. S. Bacha a G. Ligetiho také současné skladby žijících domácích skladatelů Petra Hejného a Ondřeje Štochla,“ doplňuje Honza Malík.
Vznikl tak Koncert pro NI - komorní duet mezi zvukem a obrazem, jehož atmosféru zprostředkuje posluchačům a divákům prostor žižkovského Atria. Ten je vysvěcenou kaplí a zároveň prostorem určeným právě pro vážnou hudbu. Koncert pro NI proběhne 21. března 2018.
Stejně jako u tanečního koncertu zkouší duo Malík-Záhora i ve dvou stěžejních projektech letošního roku nové přístupy a otevírá témata, která jsou oběma tvůrcům velmi blízká, ale stejně tak komplikovaná.
„Naší realitu vnímám jako nesmírně složitou. Návraty zpět k něčemu, co nás přesahuje, se vrací cyklicky a můžeme je pozorovat ve všech generacích. Nám jde spíš o návrat k něčemu, co je absolutní, k tomu, co je v sepětí s přírodou a s rytmem přírody. Nás oba s Honzou tato témata vždycky zajímala a teď z toho můžeme čerpat, ” popisuje Michal Záhora.
Polní mše Slavnost se odehraje na svátek svatého Václava dne 29. září a průvod tanečníků i účastníků povede jezuitský kněz. Půjde o strukturovanou improvizaci, která nabídne tanečníkům i účastníkům možnost určitého druhu osobní transformace během kráčení krajinou a zažívání obrazů, které se v ní budou objevovat.
Celovečerní projekt Výročí je inscenací pro disharmonickou čtyřku tanečníků o tom, jak vnímáme sami sebe, své čechoslováctví, své typicky české rysy a to vše s nadhledem, sebeironií a s humorem. Jak říká Michal Záhora, vystavět představení tak, aby nefungovalo a to na něm bylo to, co funguje, je pro choreografa i tanečníky jeden z nejtěžších úkolů. Premiéra se uskuteční 28. října v pražském divadle Ponec.

Zdroj: Pulsar

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: