Ratmanského Popelka v českých kinech

Ratmanského Popelka v českých kinech

Ratmanského Popelka v českých kinech

Sezona s Australským baletem v českých kinech pokračuje. Na konci listopadu i v průběhu prosince uvedou vybraná pražská i mimopražská kina baletní záznam Popelky. Ratmanský vytvořil balet pro australskou baletní scénu v roce 2013, přičemž vycházel ze své dřívější realizace pro Mariinské divadlo „Hravé, pestrobarevné a jiskřivě kouzelné představení patří k nejzdařilejšímu současnému jevištnímu zpracování tohoto klasického díla. Jednak díky nápadité choreografii Alexeje Ratmanského, jehož talent oslnivě září na světové baletní scéně, jednak díky surreálnem prodchnuté scénografii Jérômeho Kaplana,“ dodávají zástupci Baletu v kině. Záznam baletu uvede 12 českých kin od Prahy až po Ostravu.

„Rusko nikdy nemělo nikoho lepšího,“ řekl Michail Baryšnikov o choreografovi Alexeji Ratmanském. Umělecký šéf Australského baletu David McAllister dodal: „Pozorovat ho při práci je fascinující. Říká se, že George Balanchine změnil tvář baletu 20. století, protože byl pedagog, jenž dokázal vytvořit choreografii s nezaměnitelným stylem na bezpočet způsobů. Stejný pocit mám z Alexeje.“
„S obrovským smyslem pro hudební náladu i její rytmus, prostorové napětí, dramatický detail i pro vtipnou zkratku a s využitím prvků z moderních tanců dokázal Ratmanský zadaptovat Popelku pro publikum 21. století a zároveň ji neochudit o úchvatná baletní čísla, jež evokují klasické pojetí dávných mistrů,“
dodávají zástupci Baletu v kině. V roli Popelky vystoupí Lana Jones, prince Désiré ztvární Daniel Gaudiello, Popelčinu macechu Amy Harris a její nevlastní sestry Ingrid Gow a Eloise Fryer.
Spolupráce Alexeje Ratmanského se scénografem Jérômem Kaplanem není náhodná. Mají za sebou již několik společných jevištních realizací, např. Don Quijote pro Nizozemský národní balet nebo Ztracené iluze pro Bolšoj Těatr. „Kaplanovy umělecké vize se silně dotýkají surreálna, což právě u Popelčina pohádkového příběhu s mnoha kouzly a přeměnami přišlo náležitě vhod. Zároveň to ovšem klade vysoké fyzické nároky na baletní ansámbl. Hýřivé a tvarově bizarní kostýmy i účesy jsou pro precizní baletní kroky opravdovou výzvou, jak potvrdili všichni hlavní protagonisté,“ uzavírají zástupci Baletu v kině.

Kdy a kde:
23. listopadu – 23. prosince 2016 – záznam

23. 11. Hradec Králové – Bio Central
23. 11. Havířov – kino Centrum
27. 11. Kolín – Kino 99
27. 11. Hodonín – kino Svět
27. 11. Praha – kino Dlabačov
29. 11. Šumperk – kino Oko
29. 11. Uherské Hradiště – kino Hvězda
4. 12. Praha – Bio Oko
7. 12. Rýmařov – kino
18. 12. Ostrava – minikino
23. 12. Luhačovice – kino Elektra
26. 12. Zábřeh – kino Retro

Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: