RESTART – to je motto sezony 2020/2021 pro Národní divadlo moravskoslezské

Restart v mnoha podobách grafických i slovních - to je motto Národního divadla moravskoslezského pro sezonu 2020/2021. „Sezona s pořadovým číslem 102 bude RESTARTEM se vším všudy. To slovo je možné vykládat různě a můžeme si s ním významově i graficky pohrát. Můžeme to chápat jako naše resty vůči divákovi, jako start něčeho nového po vynucené pauze, ale taky jako symbol toho, že umění (art) je věčné a že přicházíme s novou energií poté, co se svět a s ním i provoz našeho divadla na nějaký čas zastavily,“ rozvinul motto ředitel NDM Jiří Nekvasil. „Těšíme se znovu na diváky, protože divadlo je místem setkávání a živé umění diváky potřebuje,“ zdůraznil.

Gloria Studer (COPPÉLIA), Brittany Catalinas Haws (SVANILDA), Sergio Méndez Romero (FRANZ)
Foto: Lucie Maceczková.

Gloria Studer (COPPÉLIA), Brittany Catalinas Haws (SVANILDA), Sergio Méndez Romero (FRANZ) Foto: Lucie Maceczková.

NDM chystá na začátek sezony „postkoronavirové“ poděkování. „V Divadle Jiřího Myrona zazní 11. září speciální muzikálový večer se stručným názvem DĚKUJEME… Věnujeme jej všem zdravotníkům, kteří se v době koronavirové krize prakticky nezastavili. Poděkování pochopitelně patří i zaměstnancům našich divadelních dílen, kteří se hned od počátku mimořádné situace s plným nasazením věnovali šití potřebných roušek. Vyrobili jich přes 20 000,“ řekl ředitel Nekvasil.

Co NDM nabídne v sezóně svým divákům? „Znovu jsme se podívali na už naplánovaný repertoár souborů. Balet ani opera nic neměnily, změny nastaly v nabídce muzikálů a činohry. Na některou z příštích sezón jsou odloženy opery naplánované ještě v této sezóně – Mrtvé město a Proces. Činohra odložila jednu z letošních komedií a dvě inscenace naplánované na příští sezónu, muzikál vyměnil jeden titul,“ uvedl ředitelDoslova premiérová smršť čeká diváky v září a v říjnu: přesunuly se tam termíny premiér inscenací, které došly až ke generálním zkouškám ještě před uzavřením divadel a naplánovány jsou tam také první novinky 102. sezony. V září zazní opera Nabucco, balet nabídne Coppélii, činohra komedii Ach, ty Češky. Na říjen posunula činohra premiéry komedií Testosteron a  Revizor, muzikál připraví Květiny pro paní Harrisovou (podrobněji u jednotlivých souborů).

Sezona ovšem začne originálním programem.  „Místo galavečera na úvod sezony připraví všechny soubory pod vedením šéfa činohry Vojtěcha Štěpánka společný program inspirovaný slavnou novelou Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Každý ze souborů ,zasadí´ do kontextu své premiéry a připravíme i doprovodný program v Divadle Antonína Dvořáka i venku,“ přiblížil ředitel Nekvasil. Mistrovské Gionovo dílo vypráví o muži, který se rozhodl den co den sázet stromy, protože usoudil, že příroda hyne. O muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí. Zahajovací program bude mít pouze pět uvedení.

BALET NDM má před sebou v nové sezoně tři premiéry. Pohádková Coppélia Léa Delibese dospěla k posledním jevištním zkouškám, když přišel nouzový stav a zákaz. Premiéra je tedy posunuta na 19. září 2020. Baletní soubor pak nastuduje ještě dvě díla tak, jak bylo v plánu: V listopadu bude mít premiéru Korzár Adoplha-Charlese Adama a na jaře baletní večer s názvem Mahlerovy vzpomínky, který připraví norský choreograf Jo Strømgren.

Divadlo mění dny premiér i generálek, způsob předprodeje vstupenek, i režim předplatného. „Premiéry jsme posunuli na sobotu, veřejné generálky na pátek. Opera bude mít veřejné generálky ve čtvrtek, první premiéru v sobotu a premiéru druhého obsazení v neděli. Nedělní termín druhé premiéry se týká také baletu a muzikáluDůvody jsou zčásti i provozní: se začátkem sezóny chceme divákům v premiérách nabídnout tři už připravené inscenace, které jsme nemohli vzhledem k mimořádné situaci uvést v této sezoně. Balet Coppélia, komedie Revizor a Testosteron,“ rozvedl ředitel Nekvasil. Divadlo je v úzkém kontaktu s předplatiteli a má pro ně dobré zprávy. „Od září do prosince odehrajeme pro předplatitele všechna zrušená představení, u nichž je to možné. Výjimkou jsou samozřejmě ty premiérové tituly, které musíme z této sezony posunout na druhou půlku příští, nebo je odložit zatím na neurčito. Od ledna 2021 pak budou nové řady předplatného. Zachováme oblíbenou skupinu Moje ABO a obnovíme možnost načítání bonusů až do výše 60 % na speciální kartu podle počtu zakoupených vstupenek,“ uzavřel ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

CoppéliaKorzárMahlerovy vzpomínky

Balet ND moravskoslezského

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: