RGB – Červená, zelená, modrá Sebastiana Belmara

RGB – Červená, zelená, modrá Sebastiana Belmara

RGB – Červená, zelená, modrá Sebastiana Belmara

Pražské Divadlo Ponec uvede 23. srpna od 20 hod. premiéru taneční inscenace s názvem RGB od Sebastiana Belmara. Projekt je výsledkem úzké tvůrčí spolupráce choreografa, light designéra a interpretů v rámci Belmarova rezidenčního pobytu v Praze a Plzni. Barevný model je synonymem pro širokou škálu tělesné exprese vizuálních vjemů a ústředním motivem fyzického vyjádření pocitů. Zabývám se tím, jakým způsobem vnímáme barvy a co v nás vyvolávají za pocity. Barvy vytváří určitou atmosféru prostoru, působí na naši psychiku, vnitřní energii, v každé kultuře mají svou symboliku. Co si například člověk spojí s červenou barvou – vášeň, sílu, krev, život, smrt. Jak tyto asociace ovlivňují naši náladu či rozhodnutí. S tanečníky se pak snažíme o to, zachytit působení barev na člověka skrze pohyb,“ vysvětluje choreograf.
Sebastiana Belmara zná české publikum ze zahajovacího večera festivalu TANEC PRAHA 2010. Jednalo se o site-specific projekt s názvem Mandala vytvořený ve spolupráci s tanečním souborem DOT504. Sebastian Belmar je nezávislý tanečník, choreograf a pedagog chilského původu italské národnosti, dlouhodobě působící ve Francii. Jeho taneční a pohybové zkušenosti zahrnují širokou škálu stylů od butó přes clownerii, techniky nového cirkusu a vzdušné akrobacie až po současný tanec. Belmar se věnuje pohybové technice Dynamic Tension, která tělu umožňuje provést pohyb i v extrémním rozsahu. Od roku 2008 je ředitelem Experimentálního centra pro výzkum scénické tvorby v Paříži. Při tvorbě díla doplnil Belmara úspěšný český light designér Pavel Kotlík, držitel Ceny za světelný design, kterou mu udělil Institut Světelného Designu v rámci festivalu Česká taneční platfoma 2012. Tanečními interprety, které si vybral sám choreograf na základě konkurzu realizovaném v Divadle Ponec, jsou Kateřina Bednářová, Jan Březina, Tomáš Červinka, Karolína Hejnová.
Inscenace vznikla v rámci projektu M4m – M 4 mobility - mezinárodního projektu zaměřeného na interdisciplinární spolupráci a mobilitu umělců, jehož hlavním kooridnátorem je občanské sdružení Tanec Praha.
Zdroj: Tanec Praha o. s. Více na www.divadloponec.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: