Rok 2014 v Pražském komorním baletu: oslavy padesátého výročí založení souboru

Rok 2014 se v Pražském komorním baletu ponese ve znamení oslav padesátého výročí jeho vzniku. „Pod hlavičkou jubilea budou v nadcházejícím roce realizována všechna představení v České republice i zahraničí. V průběhu roku 2014 uvedeme dvě celovečerní premiéry. Tou první bude zbrusu nové dílo Beat, jež speciálně pro Pražský komorní balet připraví světově uznávaná dvojice zahraničních choreografů, Johan Greben a Uri Ivgi. Premiéru bude mít 16. dubna na Nové scéně,“ vysvětluje umělecká vedoucí souboru Hana Polanská Turečková. „Druhou stěžejní událostí roku pak bude slavnostní komponovaný večer, který proběhne 5. října ve Stavovském divadle. V jeho první části uvedeme úspěšnou choreografii zakladatele PKB Pavla Šmoka Z mého života, v části druhé představím svou novou autorskou choreografii na hudební dílo Arnolda Schönberga Pelleas a Melisanda.
Pražský komorní balet čeká v roce 2014 také mnoho cestování. Nejen, že budeme již tradičně vystupovat prakticky ve všech českých regionech, ale klademe stále stoupající důraz i na prezentaci souboru v zahraničí,“ říká ředitelka PKB Ladislava Jandová. „Čekají nás tak cesty do sousedního Rakouska, Německa, podíváme se do Bosny a Hercegoviny, připravujeme turné do daleké Jižní Korey nebo Mexika.
Celoroční projekt při příležitosti zmíněného výročí dále zahrnuje i další doprovodné akce, jako například realizaci mobilní výstavy, která se pokusí zdokumentovat progresivní a inovativní přístup zakladatelů studia Balet Praha. Současně nabídne i pohled nové generace choreografů a proměny myšlení s ohledem na padesátiletou historii souboru, kterým prošli jedni z nejlepších českých a světových umělců.
23. ledna 2014 od 20 hodin v divadle Ponec proběhne premiéra projektu Pražského komorního baletu Occamova břitva, který představí novou generaci českých a slovenských talentovaných choreografů. Autorkou projektu podporujícího mladé tvůrce je Hana Polanská Turečková.

Experimentální studio Balet Praha (později jen Balet Praha) založili v roce 1964 Pavel Šmok, Luboš Ogoun a Vladimír Vašut, na tento projekt pak v roce 1975 navázal Pražský komorní balet. Za pět dekád existence prošel soubor úspěšným vývojem, stal se nejvýznamnějším nezávislým a obecně respektovaným reprezentantem českého tanečního umění doma i v zahraničí a v průběhu let získal řadu významných ocenění. Dnes se řadí mezi význačná česká progresivní taneční tělesa. Více informací je k dispozici na www.prazskykomornibalet.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/prazskykomornibalet.

Témata článku

Tanec

Komentář

vložil Petr Chýlek

IP: 94.112.101.34
Reaguje na:
Pro mě od loňska novum,,,
ale super

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: